Το κύριο άρθρο της Αυγής

Ο Αλέξης Τσίπρας, με απολύτως θεσμικές πρωτοβουλίες, αφού εξάντλησε τα κοινοβουλευτικά όπλα, δίνει πλέον τον λόγο στον μοναδικό και τελικό κριτή: τον λαό

Tο απόγευμα της Παρασκευής οι βουλευτές της συμπολίτευσης ομολόγησαν με την ψήφο τους επί της πρότασης δυσπιστίας ότι η εκτροπή δεν βαραίνει μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά την ίδια την κυβέρνηση και το σύνολο της Ν.Δ. Σφράγισαν με τη στάση τους την αντιθεσμική και αντιδημοκρατική κατρακύλα.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μπλοκάρει το Κοινοβούλιο, να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη και να εκφοβίζει διά των απειλών που θυμίζουν Καμόρα την κατά το σύνταγμα αρμόδια Αρχή να εξετάσει τις υποθέσεις των άρσεων απορρήτου. Ξεδόντιασαν τις επιτροπές, έστησαν μάρτυρες, ο πρόεδρος της Βουλής ως κομματάρχης στήνει διαρκώς προσκόμματα στη διερεύνηση του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνήθηκε πολλάκις να εμφανιστεί στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στην Ολομέλεια.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις του υποκόσμου με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και πολιτικό προσωπικό αλλά και για την ανάδειξη «νονών» και μαφιόζων σε συνομιλητές τους φανερώνουν ότι το σκοτεινό παρακράτος του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη δεν αφορά μονάχα τις παρακολουθήσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ούτε την ηθική ούτε την πολιτική νομιμοποίηση, είναι μια κυβέρνηση έκπτωτη. Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο συνιστά μια απολύτως θεσμική κίνηση απονομιμοποίησης της θεσμικής και δημοκρατικής εκτροπής που έχει επιβάλει η πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας, με απολύτως θεσμικές πρωτοβουλίες, αφού εξάντλησε τα κοινοβουλευτικά όπλα, δίνει πλέον τον λόγο στον μοναδικό και τελικό κριτή: τον λαό.

Η λαϊκή κινητοποίηση και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μπορούν να ορθώσουν φραγμό στην αντιδημοκρατική εκτροπή και στην καθεστωτικής μορφής διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Τώρα όμως είναι και η ώρα για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις -κόμματα, οργανώσεις, φορείς, συνδικάτα- να παραμερίσουν διαφορές και αντιθέσεις, να πάρουν θέση, να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.