Οπρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) αναφέρθηκε στην τροπολογία για την «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής, με την οποία ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Βασίλης Βασιλειάδης, υποστήριξε ότι θα απορροφηθεί το 85% των αυξήσεων στα νοικοκυριά.

«Να σταματήσουν τα ψέματα» υπογράμμισε αρχικά σε υψηλούς τόνους ο Γ. Λεχουρίτης. «20 golden boys βρήκαν την ευκαιρία να αισχροκερδήσουν εις βάρος του ελληνικού λαού».

«Μας λέει ότι από 1η Αυγούστου θα ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Τίποτα δεν θα ανασταλεί» συνέχισε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ. «Θα δημιουργήσετε ένα χάος, και στους καταναλωτές και στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να πείτε στην πορεία: “Ξέρετε κάτι, δεν υπάρχουν υπερκέρδη γιατί οι εταιρείες χάσανε”. Εάν κάθε μήνα ο καταναλωτής αλλάζει πάροχο, δεν θα μπορεί κανένας να του κόβει το ρεύμα. Τα χρέη θα φτάσουνε εκεί που θα φτάσουνε και μετά εσείς θα λέτε “Σώσαμε τους πολίτες”» ανέφερε επίσης.

«Ποιους θα σώσετε; Απλά θα ενσωματώσετε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε ως κοινωνία να ασκήσουμε συλλογικές αγωγές εις βάρος της αισχροκέρδειας. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία κρύβετε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Και να σας πω γιατί την κρύβετε και γιατί λέτε ψέματα; Διότι τα ίδια λέγατε και τον Νοέμβρη του 2021. Ότι η επιβάρυνση θα είναι 1-2 ευρώ το μήνα και πήγαμε στα χιλιάδες ευρώ το μήνα» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ έθεσε ακόμη προς τον εισηγητή της ΝΔ ένα ερώτημα: «Πλήρωνα 600 ευρώ σε έναν πάροχο. Τα 400 ήταν ρήτρα αναπροσαρμογής και τα 200 ρεύμα. Τώρα τι θα πληρώσω; Ούτε εσείς δεν ξέρετε τι να μου απαντήσετε. Γιατί φέρατε μια τροπολογία, η οποία είναι στον αέρα και θα σας διαψεύσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ο Β. Βασιλειάδης, απαντώντας, δήλωσε ότι η μείωση που θα δουν οι καταναλωτές θα είναι «κοντά στο 50-55% κάτω από τον λογαριασμό που είχαν πριν».

Ο Γ. Λεχουρίτης υπενθύμισε τέλος ότι στις 6 Ιουλίου εκδικάζεται η συλλογική αγωγή που έχει κατατεθεί εναντίον της ΔΕΗ και των παρόχων ρεύματος διεκδικώντας την επιστροφή των χρεώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs1hkkzf2t0s&playlistId=v-cl39re07u6cp