Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στην κυβέρνηση όμως δεν έχουν τις ίδιες ανησυχίες απορρίπτοντας την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τροπολογία ώστε όλοι οι υπόχρεοι να δηλώνουν στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος των δανείων τους, αλλά και την πορεία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, αιτιολογώντας την απορριπτική απόφαση, είπε ότι μελλοντικά θα φέρει η κυβέρνηση σχετική ρύθμιση παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορούν τον δανεισμό των υπόχρεων να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες» εισάγοντας ρυθμίσεις σχετικές με τη δήλωση και την προσαγωγή των αποδεικτικών που αφορούν εκμίσθωση, μίσθωση και υπομίσθωση κατοικιών και ακινήτων οποιασδήποτε χρήσης.

Aναλυτικότερα, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προβλέπει στις δηλώσεις πόθεν έσχες:

  • Να επισυνάπτονται παραστατικά από τα οποία προκύπτουν οι κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις.
  • Να αναρτώνται, εφόσον υπάρχουν: α) ανάπτυξη δόσεων δανείου στον χρόνο χορήγησής του, β) αναλυτική κατάσταση πληρωμών, γ) σύμβαση ή άλλη έγγραφη πράξη ρύθμισης οφειλών, δ) έγγραφες πράξεις άφεσης ή διαγραφής ή παροχής αναστολής χρέους, ε) τρέχουσα ανάπτυξη δόσεων δανείου.
  • Να επισυνάπτονται παραστατικά για κάθε οφειλή άνω των 5.000 ευρώ που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Να δηλώνονται τα ακίνητα που νοικιάζονται συνοδευόμενα από τα μισθωτήρια.

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρώτη ψυχρολουσία και τη σιωπή, αντέδρασε σπασμωδικά, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για «χυδαιότητα» και «λαϊκισμό».