Την πρώτη της εκτόξευση από βάση εκτός της αμερικανικής επικράτειας και συγκεκριμένα από το Διαστημικό Κέντρο του Άρνεμ στη βόρεια Αυστραλία, στα εδάφη της φυλής Gumatj, πραγματοποίησε η NASA

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» επισημαίνοντας ότι η «γειτνίαση με τον Ισημερινό που βρίσκεται 12 μοίρες νότια δίνει αστροδυναμικό και φυσικό πλεονέκτημα για διαστημικούς ορίζοντες».

Ο πύραυλος, απογειώθηκε και εκτινάχθηκε περίπου 350 χιλιόμετρα (218 μίλια) στον νυχτερινό ουρανό, όπου έμεινε ορατός μόνο για δέκα δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστεί.

Μεταφέρει τεχνολογία που παρομοιάζεται με τηλεσκόπιο «μίνι Χαμπλ» και θα επικεντρωθεί στις ακτίνες Χ που προέρχονται από τα συστήματα Άλφα Κενταύρου.

Είναι ο πρώτος πύραυλος που εκτοξεύεται από την Αυστραλία από το 1995 και χαρακτηρίζεται ως η έναρξη μιας «νέας εποχής» για τη διαστημική βιομηχανία της χώρας από τον πρωθυπουργό Anthony Albanese.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να μελετήσουν την επίδραση του φωτός ενός αστεριού στην κατοικησιμότητα των κοντινών πλανητών.

Δείτε την εντυπωσιακή στιγμή της εκτόξευσης στο λεπτό 2:12:00 του παρακάτω βίντεο: