Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ένας – ένας οι αρχηγοί των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή για το ένα και μοναδικό ντιμπέιτ πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Έντεκα ημέρες πριν τις εκλογές της απλής αναλογικής Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΝίκος ΑνδρουλάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης θα κληθούν στο αυστηρό και στενό πλαίσιο που αποφασίστηκε να απευθυνθούν στους πολίτες, να περάσουν τα μηνύματά τους και να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση, αποφεύγοντας λάθη που μπορεί να στοιχίσουν.

Είναι το πρώτο debate για τον πρωθυπουργό, το τρίτο για τον Αλέξη Τσίπρατο πρώτο για τον Νίκο Ανδρουλάκη που θα έχει την παρθενική του αντιπαράθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς οι πολίτες δεν τον έχουν δει στο βήμα της Βουλής, το δεύτερο για τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το πρώτο για τους κ.κ. Βελόπουλο και Βαρουφάκη.

Οι έξι δημοσιογράφοι που επελέγησαν για να απευθύνουν τα ερωτήματά τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης, καθώς το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό.

Όλο το τελευταίο διάστημα οι έξι πολιτικοί αρχηγοί έχουν κάνει «φροντιστήριο» για να ανταπεξέλθουν σε κάθε πιθανή, απίθανη ή και πονηρή ερώτηση και να αποκρούσουν σύντομα και μεστά πολιτικά τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Έξι + μια θεματικές ενότητες έχουν αποφασιστεί με τη διάρκεια του debate να διαρκεί τρεις ώρες:

1η: Οικονομία – ανάπτυξη – απασχόληση

2η: Εξωτερική πολιτική και άμυνα

3η: Κράτος – θεσμοί – διαφάνεια

4η: Υγεία – Παιδεία – κοινωνικό κράτος

5η: Περιβάλλον – ενέργεια

6η: Νέα γενιά

7η: Ελεύθερη τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα, με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έχει πει επανειλημμένως αναφέρει, θα επιχειρήσει να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, καλώντας τον να απαντήσει πως αυτή θα επιτευχθεί. Θα επισημάνει την κρισιμότητα της ψήφου και θα επαναλάβει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κρίσιμο στοιχείο βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, όπως ο ίδιος έχει πει είναι το ποσοστό που θα καταγράψει η ΝΔ. Ο πρωθυπουργός θα προτάξει το δίλημμα της κάλπης, εάν η χώρα με την ψήφο των πολιτών πάει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω. «Θέλουμε να πέσουν και οι μάσκες. Γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια Δημοκρατία.

Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την “προοδευτική διακυβέρνηση”, αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν. Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη “Δήμητρα”», δήλωσε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλο κόμμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος, αυξάνοντας την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στελέχη του πάντως, μιλούν για συνεργασία ακόμη και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Αν βγει πρώτος ο Μητσοτάκης, θα φτιάξει κυβέρνηση-κουρελού, με εκβιασμούς, με πιέσεις, ακόμα και με αποστασίες», είχε πει πρόσφατα σε περιοδεία του στην Άρτα. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η διαμόρφωση ενός αντικυβερνητικού μετώπου και η εμπέδωση της δυνατότητας προοδευτικής συνεργασίας στη βάση του προγράμματος των 11 σημείων που παρουσίασε η Κουμουνδούρου, καλώντας – τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει εάν αποδέχεται ή όχι το κυβερνητικό αυτό σχέδιο.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρωτάρη Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα επιμείνει σύμφωνα με συνεργάτες του στο «ούτε Μητσοτάκης – ούτε Τσίπρας» για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Θα κληθεί να απαντήσει για τον «άγνωστο Χ» αλλά και στο επίμονο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε πολλές φορές έως σήμερα πως το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζοντας ότι τυχόν δεύτερες εκλογές θα συμπιέσει το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής. Γι αυτό και ζητά ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα του επιτρέψει να διαπραγματευθεί στη βάση προγραμματικής σύγκλισης.

Στην τρίωρη τηλεοπτική αναμέτρηση θα υπάρξουν απαντήσεις για τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων, τα οποία έχουν προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης, η τραγωδία των Τεμπών και τα αίτια της, η ακρίβεια, τα θέματα ασφάλειας, οι παρακολουθήσεις και το κράτους δικαίου.