Κάθε άλλο παρά περίπατος ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η σημερινή επίσκεψη στην Καβάλα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Με το που πάτησε το πόδι του στην πόλη για να συναντηθεί με τους ψηφοφόρους και το κομματικό ακροατήριο, τον περίμεναν οι απολυμένοι εργαζόμενοι των λιπασμάτων Καβάλας.

Οι εργαζόμενοι τον προσέγγισαν προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις κυβερνητικές πολιτικές και εργοδοτικές πρακτικές που βρίσκονται πίσω από την απόλυσή τους. Εκπρόσωπος των εργαζομένων του μετέφερε σε ήπιους τόνους τα παράπονα των εργαζομένων, με τον πρωθυπουργό να έχει περιέλθει εμφανώς σε αμηχανία από τη συνάντηση η οποία άνοιξε με τη φράση «ήρθατε στην πόλη των μαζικών απολύσεων».

Ο συνδικαλιστής των λιπασμάτων εγκάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό για τις ευθύνες του, αφού παρά τις δεσμεύσεις του προς τους εργαζόμενους σε προηγούμενή τους συνάντηση εκείνος και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επέδειξαν πλήρη ασυνέπεια και αδιαφορία με αποτέλεσμα την απόλυσή τους από την επιχείρηση.

Η απάντηση από τον πρωθυπουργό ήρθε με ένα μείγμα αδιαφορίας, αποποίησης ευθυνών και αοριστολογιών. Ο ίδιος απάντησε, ως συνήθως, ότι «η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη» και προέβαλλε διάφορες δικαιολογίες όπως ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σε προεκλογική περίοδο. Είπε δε προκλητικά ότι «είναι περίπλοκο ζήτημα, αφορά νομοθεσία άλλης κυβέρνησης και ότι θα το δει μετά τις εκλογές», πετώντας το μπαλάκι στους άλλους κατά πάγια πρακτική της κυβέρνησης των «αρίστων».

Υποστήριξε επίσης ότι «πρόκειται για ιδιωτική διαφορά» και επιχείρησε να αποχωρήσει μαζί με τη φρουρά του, πυροδοτώντας τις εύλογες αντιδράσεις των εργαζομένων που δεν έλαβαν καμία απάντηση ουσίας. Τον γιούχαραν, ενώ κάποιος από τους συγκεντρωμένους του φώναξε «ντροπή», και φώναξαν ότι ευθύνεται για «300 εοικογένειες απολυμένων».,

Μαθήματα ελεύθερης οικονομίας στους απολυμένους

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και υπό τα γιουχαΐσματα των αγανακτισμένων απολυμένων και άνεργων ανθρώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τους δώσει… μαθήματα ελεύθερης οικονομίας.

Η απίστευτου κυνισμού και αλαζονείας φράση που βγήκε από το στόμα του απερχόμενου πρωθυπουργό ήταν: «Το ζητούμενο εδώ πέρα είναι απλό. Θέλετε δουλειές;  Ξέρετε, σε μια ελεύθερη οικονομία κάποιοι χάνουν τις δουλειές τους και κάποιοι περισσότεροι αποκτούν νέες δουλειές. Έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία».