Για υπαρκτό κίνδυνο χολέρας στο Σουδάν μίλησε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο  κίνδυνος υπάρχει, καθώς τα παθογόνα (ιλαρά και χολέρα) που υπάρχουν στο συγκεκριμένο εργαστήριο, μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες.

«Από ό,τι διάβασα αναφέρονται δύο παθογόνα. Το ένα είναι η ιλαρά και το άλλο είναι η χολέρα. Τώρα υπάρχει σίγουρα κίνδυνος, καθώς αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=yddswnmdjj9sltmo&playlistId=v-cs6fr6u4x569

Για την πιθανότητα να μετατραπούν τα δύο αυτά παθογόνα σε βιολογικά όπλα εξήγησε ότι η διαδικασία είναι διαφορετική από την απλή χρήση τους στα εργαστήρια.

«Δεν μετατρέπονται απευθείας σε βιολογικά όπλα. Και οι ίδιοι θα μπορούσαν να μολυνθούν εάν και εφόσον μπούνε μέσα στα εργαστήρια και δεν προσέξουν» τόνισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο.

«Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο. Ο μεγάλος φόβος είναι η χολέρα. Γιατί εάν ο πόλεμος οδηγεί σε καταστροφή των υποδομών κυρίως του νερού και στην αποχέτευση και η χολέρα περάσει σε μια κοινότητα, είναι εύκολο να διασπαρθεί υπό αυτές τις συνθήκες» δήλωσε.