Ενώ η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να μην μπορεί να ανακάμψει μετά την τραγωδία των Τεμπών, το 63% των ερωτηθέντων, πέρα από τα όποια άλλα ευρήματα, επιθυμεί αλλαγή και όχι συνέχεια στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών
Σε καθοδική πορεία η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα έρευνα της Metron Analysis. Μικρά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας.
Ειδικότερα, στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και ήταν η πρώτη μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στις 4,7 μονάδες, ενώ σοβαρό είναι το ενδεχόμενο επτακομματικής βουλής στην πρώτη καλπη.
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεν πρώτη, δείχνει όμως να μην μπορεί να ανακάμψει σε ποσοστά μετά την τραγωδία των Τεμπών. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μια μονάδα σε σχέση με την ίδια έρευνα πριν από μερικές εβδομάδες.
Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου

Τα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η απάντηση των πολιτών στην ερώτηση εάν επιθυμούν συνέχεια ή αλλαγή, με το 63% να απαντά ότι θέλει αλλαγή, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. παραμένει στην πρώτη θέση, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Παράλληλα, μοιρασμένα είναι τα ποσοστά για την μορφή που θα πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση, με το 49% να ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Το ποσοστό υπέρ της αυτοδυναμίας, πάντως, αυξάνεται κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Σε ακόμη μια δημοσκόπηση, πάντως, καταγράφεται η μεγάλη αγωνία των πολιτών για την οικονομική κατάσταση, καθώς η οικονομία και η ακρίβεια αναδεικνύονται ξανά στα σοβαρότερα προβλήματα.
Για το ποιος ευθύνεται για την τραγωδία των Τεμπών, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 78% πως ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ το 22% θεωρεί πως η ευθύνη είναι της σημερινής κυβέρνησης.
Ενώ όσον αφορά τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης, οι απαντήσεις ήταν:
Καλύτερα:
- Προσέλκυση τουρισμού 70%
- Αμυντική θωράκιση της χώρας 58%
- Ψηφιακός μετασχηματισμός 56%
- Εξωτερική πολιτική 50%
Χειρότερα:
- Εργασιακά θέματα 63%
- Αντιμετώπιση πληθωρισμού 64%
- Εγκληματικότητα 69%
- Αντιμετώπιση της διαφθοράς 74%