«Κλείδωσαν» όπως όλα δείχνουν για τις 21 Μαΐου οι εκλογές, καθώς δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία που να μην εμποδίζει τη διεξαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων. Οι δεύτερες κάλπες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα στηθούν την Κυριακή 2 Ιούλιου.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου,προβλέπει περιοδείες και επισκέψεις του πρωθυπουργού, ψήφιση των τελευταίων νομοσχεδίων της κυβέρνησης και φυσικά την οριστικοποίηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, τα οποία επεξεργάζονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Εκτός από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, το βάρος πέφτει σε συγκεκριμένους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κ.κ. Μπρατάκος, Μαρινάκης και Νέζης έχουν αναλάβει να «τρέξουν» μαζί με τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού, όλες τις εκκρεμότητες, ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο και σε συνεργασία με τον γ.γ της βουλής κ. Μυλωνάκη, προγραμματίζεται και η σειρά των τελευταίων νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν από τη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, «έπεσε» στο τραπέζι και η Κυριακή 28 Μαΐου για τις πρώτες εκλογές και η Κυριακή 9 Ιουλίου για τις δεύτερες κάλπες, σενάριο που όπως φαίνεται δεν προκρίνεται. Οι δεύτερες εκλογές δεν θα μπορούσαν να στηθούν στην «καρδιά» του καλοκαιριού, παρά το αβαντάζ που θα έδινε στην κυβέρνηση και το οποίο καταγγέλλει η αντιπολίτευση: ότι δηλαδή δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι νέοι ψηφοφόροι που σε μεγάλο βαθμό ίσως έχουν φύγει για εργασία στα νησιά την τουριστική περίοδο.

Η «κομβική» ημερομηνία

Αν οι εκλογές διεξαχθούν όντως ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης στις 21 Μαΐου, περίπου 20 μέρες πριν θα βρίσκεται στην επικαιρότητα και το θέμα του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.

Το Α΄τμήμα του Αρείου Πάγου θα εξετάσει μέσα σε τρεις ημέρες που του δίνει δικαίωμα ο νόμος που ψηφίστηκε, αν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές κόμματα ή υποψήφιοι που έχουν καταδικαστεί -έστω και πρωτοδίκως, και αν κρύβεται κάποιος πίσω από ένα άλλο πρόσωπο ή είναι πραγματικός ηγέτης ενός κόμματος που επιχειρεί να ανακηρυχτεί υποψήφιος στις εκλογές.

Πρωτίστως κάτι τέτοιο αφορά το κόμμα του κ. Κασιδιάρη «Έλληνες». Αν κριθεί από το τμήμα του Αρείου Πάγου κάτι τέτοιο, τότε θα αποκλειστεί από τις εκλογές και δεν θα συμμετάσχει.

Πυκνές διεργασίες

Καθώς οι ημέρες για την προκήρυξη εκλογών στις 25 Απριλίου μετρά αντίστροφα, στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού έχουν ενταχθεί συνεντεύξεις, περιοδείες και επισκέψεις σε μεγάλους δήμους της Αττικής. Στόχος να αναδειχθεί ως μήνυμα των εκλογών και το αφήγημά του περί αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές αφού με τα έως τώρα δεδομένα κάτι τέτοιο δεν μοιάζει εφικτό στις πρώτες κάλπες, καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός με το σύστημα της απλής αναλογικής που θα διεξαχθούν οι εκλογές χρειάζεται περίπου 46% να πάρει το πρώτο κόμμα, πρακτικά και ουσιαστικά ανέφικτο.

Στην περίπτωση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αν το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές.

Οι διερευνητικές επαφές των πολιτικών αρχηγών

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να μην εξαντλήσει το χρόνο των τριών ημερών που του δίνει δικαίωμα το Σύνταγμα για να κάνει διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα, αφού μέχρι τώρα διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης με κανένα άλλο κόμμα, ούτε με το ΠΑΣΟΚ.

Θα καταθέσει αμέσως την εντολή που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι η εντολή θα περάσει στον επόμενο πολιτικό αρχηγό τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αν όλες οι διερευνητικές επαφές των τριών πρώτων πολιτικών αρχηγών δεν καταλήξουν πουθενά, τότε δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και έτσι θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός για να οριστεί ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Στις 29 Μαΐου, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής, που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια αναμένεται να υποβληθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας διάταγμα προς υπογραφή, που προβλέπει την άμεση διάλυση της Βουλής -δηλαδή στις 31 Μαΐου- και την προκήρυξη εκλογών για τις 2 Ιουλίου όπως όλα δείχνουν. Στις δεύτερες κάλπες δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής όπως στις πρώτες εκλογές, αλλά θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό σημαίνει πως το πρώτο κόμμα θα μπορέσει με μεγαλύτερη ευκολία να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού το ποσοστό που χρειάζεται μειώνεται δραστικά, φτάνοντας το 36-37%.