Νέα πρόσωπα μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών στην υπόθεση του λεγόμενου Qatar Gate, καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις μετά και την απόφαση για παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή.h

Όπως αναφέρει το Politico, στο «μικροσκόπιο» της έρευνας μπαίνει πλέον και ένα ακόμη πρόσωπο, ο Έλνταρ Μαμέντοφσύμβουλος της Σοσιαλιστικής-Δημοκρατικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου (S&D).

Η κεντροαριστερή ομάδα S&D τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και τον παρέπεμψε στις βελγικές αρχές στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για φερόμενη ξένη παρέμβαση στις Βρυξέλλες, ανέφεραν στο Politico άτομα με γνώση του θέματος.

Η ομάδα S&D σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ένας από τους αξιωματούχους της τέθηκε σε διαθεσιμότητα «μετά από σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει δικαστική έρευνα» και «ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες βελγικές αρχές». Ωστόσο, η ομάδα δεν κατονόμασε τον αξιωματούχο της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αξιωματούχος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα είναι ο Μαμέντοφ, Λετονός υπήκοος και σύμβουλος της S&D στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ο οποίος βρισκόταν σε αυτή τη θέση για πάνω από μια δεκαετία και ο οποίος έχει εργαστεί σε θέματα Μέσης Ανατολής. Η ιστοσελίδα του στον ιστότοπο της S&D έχει πλέον εξαφανιστεί.

Η εσωτερική έρευνα του S&D έρχεται καθώς το κόμμα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου που επικεντρώνεται στο αν το Κατάρ και το Μαρόκο αγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τις 10 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά από 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατέσχεσε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Το Politico επικοινώνησε με τον Μαμέντοφ και τον ρώτησε συγκεκριμένα εάν είχε τεθεί σε αναστολή. Απάντησε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες», θα προτιμούσε να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το βιογραφικό του σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται Responsible Statecraft, στον οποίο έχει συνεισφέρει πάνω από 50 άρθρα γνώμης από το 2020, είναι Λετονός πρώην διπλωμάτης που έχει εργαστεί στις πρεσβείες της Λετονίας στην Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη. Μια αρχειοθετημένη ιστοσελίδα στον ιστότοπο των Σοσιαλιστών ανέφερε ότι μιλάει ρωσικά, ισπανικά, λετονικά και αγγλικά.

Σε ορισμένα από τα άρθρα του, ο Mαμέντοφ προωθεί μια γραμμή κατά του Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία είναι περιφερειακός αντίπαλος του Κατάρ. Για παράδειγμα, επαινεί μια επιστολή – με επικεφαλής τους Βέλγους νομοθέτες της S&D, Μαρία Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα- καλώντας την ΕΕ να μποϊκοτάρει μια συνάντηση της G20 στη Σαουδική Αραβία το 2020. Το περιοδικό Responsible Statecraft για το οποίο έγραφε ο Mαμέντοφ είναι ένα μέσο του Ινστιτούτου Quincy, το οποίο περιγράφει τις αποστολές του ως προώθηση «ιδεών που απομακρύνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από τον ατέρμονο πόλεμο και προς τη δυναμική διπλωματία για την επιδίωξη της διεθνούς ειρήνης».

Την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι έγινε έφοδος στο γραφείο του στη Βουλή. «Το γραφείο μου δεν έχει σφραγιστεί, εργάζομαι από αυτό σήμερα σε πλήρη κανονικότητα», έγραψε στο Twitter. Η γραφή του στοχοποιεί σε μεγάλο βαθμό και το Αζερμπαϊτζάν. Προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών ότι είναι φιλικός προς το Ιράν, και κυρίως απέναντι σε ένα λόμπι με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο συχνά θεωρείται ήπιο προς το καθεστώς και υπέρ της μείωσης των κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Η ομάδα S&D απασχολεί δεκάδες συμβούλους για να βοηθήσουν το έργο των ευρωβουλευτών της για τις εξωτερικές υποθέσεις, ένας από τους οποίους είναι ο πρώην βοηθός του Παντσέρι, Κάρλο Μπιταρέλι. Δουλειά τoυ είναι να συμβουλεύει σοσιαλιστές ευρωβουλευτές στην υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της οποίας προήδρευε η Aρένα μέχρι που πρόσφατα παραιτήθηκε προσωρινά εν μέσω του σκανδάλου μετά την έφοδο στο γραφείο του βοηθού της. Οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη πει ότι θα «εξετάσουν» τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον οποιουδήποτε υπονομεύει την ομάδα ή το Κοινοβούλιο και ότι έχουν «μηδενική ανοχή» στη διαφθορά. Στις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο Mαμέντοφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μιλά εκ μέρους της ομάδας S&D.

La Stampa: «Πράκτορας στην υπηρεσία της Τεχεράνης» ο Μαμέντοφ

«Ο αξιωματούχος βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο των αρχών για μια σειρά από ύποπτες συμπεριφορές, όπως εκείνη η «πεντάρα» που δόθηκε στον φίλο του Φραντσέσκο Τζόρτζι μετά την ψηφοφορία για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζα για το Κατάρ. Τώρα όμως υπάρχει επίσημη αναφορά στις δικαστικές αρχές, που έγινε από τη γενική γραμματεία της ομάδας S&D, σε συμφωνία με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο Μαμέντοφ εκδιώχθηκε από την ομάδα για «σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με τη δικαστική έρευνα». Το στοιχείο που σήμανε συναγερμό αφορά στο γεγονός ότι ο αξιωματούχος θα λάμβανε κάποια δώρα από το Κατάρ, κάτι που απαγορεύεται από τον κώδικα δεοντολογίας: κοινοβουλευτικές πηγές αποκαλύπτουν ότι θα δεχόταν ένα «πλήρες πακέτο διακοπών» για να πάει στο Κατάρ και να παρευρεθεί σε Αγώνα του Μουντιάλ. Αλλά οι υποψίες που υπάρχουν είναι ότι η εμπλοκή του είναι πολύ ευρύτερη και αφορά στους ελιγμούς του εντός του Κοινοβουλίου σχετικά με τα μέτρα που αφορούν στο Ιράν αλλά και τη Ρωσία. Ο Μαμέντοφ, ο οποίος εργάζεται για την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, περιγράφεται ως «πράκτορας στην υπηρεσία της Τεχεράνης» τονίζεται στο δημοσίευμα της La Stampa.

«Γνωστός σε όλους ως «ο Ιρανός», γεννήθηκε στην πραγματικότητα στη Ρίγα πριν από 50 χρόνια. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, αλλά τα τελευταία χρόνια εξέφραζε πάντα εξαιρετικά επικριτικές θέσεις απέναντι στο Μπακού, σε μια πορεία σύγκρουσης με την Τεχεράνη, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, περιφερειακό αντίπαλο του Κατάρ. Ειδικός στον Περσικό Κόλπο, στο παρελθόν εργάστηκε ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας, υπηρετώντας στις πρεσβείες της Μαδρίτης και της Ουάσιγκτον.

Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναφέρει στην κυβέρνηση της Ρίγας τις φιλοϊρανικές διασυνδέσεις του, οι οποίες ουσιαστικά είχαν βάλει τέλος στη διπλωματική του καριέρα. Από το 2007 άρχισε να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «πολιτικός σύμβουλος» της ομάδας των Σοσιαλιστών και παράλληλα είχε έντονη δραστηριότητα ως αναλυτής, γράφοντας σε διάφορους ιστότοπους και περιοδικά που ειδικεύονται στην γεωπολιτική, προωθώντας την ατζέντα της Τεχεράνης», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «ο Ιρανός» είναι παθιασμένος με τα πούρα, τον Φρανκ Σινάτρα και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

«Μένει να γίνει κατανοητό πώς μπόρεσε να εργαστεί για δεκαπέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σύμβουλος των Σοσιαλιστών, δεδομένου ότι αρκετοί ευρωβουλευτές λένε σήμερα ότι σε ορισμένα ζητήματα, στην πραγματικότητα «είχε πολύ άκαμπτες θέσεις» και προσπάθησε να επηρεάσει ευρωβουλευτές.

Για παράδειγμα, με την ευκαιρία του πρόσφατου ψηφίσματος που όριζε τη Ρωσία ως «χορηγό της τρομοκρατίας»: αρχικά η ομάδα δεν υποστήριξε το κείμενο, αλλά στη συνέχεια οι βουλευτές ψήφισαν “ναι” επειδή φοβήθηκαν ότι θα θεωρηθεί ότι είναι υπέρ του Πούτιν. Όχι όλοι: Η Εύα Καϊλή απείχε ενώ οι Αντρέα Κοτσολίνο, Πιέτρο Μπαρτόλο και Μασιμιλιάνο Σμερίλιο είχαν καταψηφίσει», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Ο Έλνταρ Μαμέντοφ τέθηκε σε διαθεσιμότητα για «σοβαρό παράπτωμα» και καταγγέλθηκε στη βελγική αστυνομία. Η ομάδα των Σοσιαλιστών/Δημοκρατών (S&D) ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή μία «επιχείρηση καθαρά χέρια», μετά τις αποκαλύψεις για την απόπειρα διείσδυσης ξένων δυνάμεων (Κατάρ, Μαρόκο) στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.