Θα δοθεί το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ – Ωστόσο οι Βρυξέλλες έχουν στείλει μηνύματα στην κυβέρνηση ότι υπήρξε ιδιαιτέρως γενναιόδωρη στα μέτρα στήριξης που πήρε μέχρι τώρα

Τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Με βάση την αξιολόγηση της 1ης έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στο Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ. 

Εχει επίσης να περιμένει τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,6 δισ. ευρώ, που πιθανότατα θα εκταμιευθεί στις αρχές του 2023, αφού εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Μάλιστα, το τμήμα της δόσης, 1,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα δάνεια, το εξασφάλισε τρεις μήνες νωρίτερα, αφού εκπλήρωσε τα σχετικά ορόσημα.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τον μόνιμο μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου σε δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που χορηγήθηκαν το 2012 και θα αποπληρωθούν το 2049, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, καθώς και την απαλλαγή από το περιθώριο αύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια που χορηγήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από τoν EFSF, ύψους 123 εκατ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες, όμως, παράλληλα, έχουν στείλει μηνύματα στην κυβέρνηση ότι υπήρξε ιδιαιτέρως γενναιόδωρη στα μέτρα στήριξης που πήρε μέχρι τώρα, καταλαμβάνοντας μία από τις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε., παρότι η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα και μάλιστα χωρίς να φροντίσει τα μέτρα να είναι ιδιαιτέρως στοχευμένα.

Ευρύτερα στην Ευρώπη, άλλωστε, όπως διαμηνύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το κλίμα έχει αλλάξει από την εποχή του κορωνοϊού. Τώρα, το πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός και γι’ αυτό καλούνται οι κυβερνήσεις να ασκήσουν περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, ώστε να συνδράμουν τη νομισματική πολιτική και να μην αυξηθούν σημαντικά περαιτέρω τα επιτόκια, επιδεινώνοντας το υφεσιακό κλίμα. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται πρέπει να είναι αυστηρά στοχευμένα, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες γενικότερα, αλλά και ειδικότερα προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανανεώσουν τη θητεία του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, για δυόμιση επιπλέον χρόνια. Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup και η δεύτερη θητεία του ξεκινά τον Ιανουάριο του 2023.

Επιπλέον το Eurogroup θα συζητήσει την πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη την εισαγωγή ενός κριτηρίου για τις δημόσιες δαπάνες που θα θέσουν το δημόσιο χρέος σε τροχιά μείωσης. Ο ρυθμός μείωσης του χρέους θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς θα διατίθεται περισσότερος χρόνος με αντάλλαγμα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Παράλληλα, όμως προβλέπεται η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, αν τα κράτη μέλη δεν λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματός τους. Αν εγκριθούν από τα κράτη-μέλη οι προτάσεις της Επιτροπής, θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το Eurogroup θα συζητήσει τα σχέδια εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για το 2023 και θα απευθύνει συστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραμείνει ενεργή ως το τέλος του 2023.