Αντώνιος Ρέλλας

Η χιονοστιβάδα των καταγγελιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ιδρυματική δομή «Κιβωτός του Κόσμου» είναι αποτέλεσμα των ίδιων των παιδιών που έσπασαν τη σιωπή τους αλλά και σε άλλα πρόσωπα που δεν δίστασαν να  συγκρουστούν με τον καλοστημένο μηχανισμό προπαγάνδας των ιδρυμάτων.

Οι καταγγελίες τους για ασέλγεια και κακοποιήσεις στις συγκεκριμένες ιδρυματικές δομές κινητοποίησαν την ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» και τα αρμόδια υπουργεία.

Τα όσα αποκαλύπτονται δεν είναι ΜΟΝΟ αποτέλεσμα κάποιων «κακών εργαζομένων» αλλά εδραιώνονται μέσα από την ύπαρξη του ίδιου του ιδρύματος.

Η συγκεκριμένη ιδρυματική δομή διαθέτει προδιάγραφες λειτουργίας;

Η απάντηση είναι, ΟΧΙ δεν διαθέτει προδιαγραφές τύπου Q4C.

Διασφαλίζονται τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν βρεθεί εκεί;

ΟΧΙ.

Αποτελεί προτεραιότητα της δομής η επιστροφή στο βιολογικό περιβάλλον;

ΟΧΙ.

Συνεργάζεται η συγκεκριμένη δομή με αρμόδιους φορείς για: αναδοχές, προγράμματα πρόληψης, οικογένειες σε κίνδυνο;

ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ.

Τα παιδιά που ζουν στα ιδρύματα στερούνται την αγάπη και την εξατομικευμένη φροντίδα, βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και εμποδίζονται να αναπτύξουν την αίσθηση του σωστού και του λάθους.

Μπορεί στην χώρα μας να επικρατεί η αντίληψη ότι το περιβάλλον του ιδρύματος αποτελεί ένα προστατευτικό πλαίσιο, αλλά τα στοιχεία από την διεθνή εμπειρία και η επιστημονική βιβλιογραφία συγκλίνουν στο ακριβώς αντίθετο.
Σε πλήρη αντίθεση με όσα σήμερα ισχυρίστηκε ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου επιχειρώντας να μεταβιβάσει τις ευθύνες στα «ασυνήθιστα και παραβατικά» παιδιά που «φιλοξενεί» στα ιδρύματα του.

Στο ίδρυμα τους «κλέβουν» την ταυτότητα και γίνονται άλλος ένας αριθμός. Με περιορισμένη ανθρώπινη επαφή δεν μαθαίνουν πώς είναι να σε αγαπούν. Σε κλειστού τύπου δομές/φρούρια, μακριά από τον οικιστικό ιστό, το μέλλον τους προδιαγράφεται αβέβαιο.

Και χρόνια αργότερα, όταν θα βγουν στην κοινωνία, ως νεαρές/οι ενήλικες με ελλιπή εκπαίδευση και εντελώς απροετοίμαστες/οι θα πρέπει να ανταποκριθούν ώστε να επιβιώσουν στην κοινωνία.

ΔΕΝ είναι μόνο επιτακτική η αναγκαιότητα ενός οργανωμένου συστήματος παιδικής προστασίας που θα εξαλείψει τα ιδρύματα.

Η «πολιτική προστασία» είμαστε και ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ και ΟΛΑ εμείς.

Αποιδρυματοποίηση ΤΩΡΑ!

ΥΓ: πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα δυο πρόσωπα που κατηγορούνται για κακοποίηση βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του ιερέα Αντώνιου Παπανικολάου.

*Ο Αντώνιος Ρέλλας είναι σκηνοθέτης και ακτιβιστής