Στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (Όλγα Γεροβασίλη, Ράνια Σβίγκου, Νίκος Μανιός, Πέτη Πέρκα μεταξύ άλλων) και της Νεολαίας του κόμματος υπό τον γραμματέα της Κωνσταντίνο Βλαχάκη.

Σε ανάρτησή του του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει πως το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Σε ανακοίνωση, εξάλλου, του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζεται πως πέρασαν σαράντα εννέα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά ακόμα και σήμερα τα μηνύματα που αντλούνται από την ιστορική επέτειο συγκρατούν μοναδικά τη δυναμική τους.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο μια μαζική εναντίωση της νέας γενιάς της εποχής κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και τα ξένα στηρίγματά τους. Μια εξέγερση ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας. Εκκινούσε από την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου θα ικανοποιείται το δικαίωμα όλων στην μόρφωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού. Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στο ιστορικό πλέον σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”. Το σύνθημα αυτό δεν αποτέλεσε μόνο πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μετέπειτα, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ένα σύνθημα που προκαλούσε αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας, προσθέτοντας πως το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό κι ορίζει το σήμερα, ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού κι ανελευθερίας και μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

«Βρισκόμαστε με άλλο τρόπο σε ένα κομβικό σημείο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Ο λαός έχει τη δύναμη να ορίζει το μέλλον του μακριά από αυτούς που δεν σέβονται τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Μακριά από αυτούς που λεηλατούν τη ζωή του. Η δημοκρατία θα νικήσει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.