Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Το νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το «Βήμα της Κυριακής», επιβεβαιώνει την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αλλά και το γεγονός πως το spyware ενεργοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, ήταν σε συντονισμό με τις μυστικές υπηρεσίες και τα δεδομένα έφταναν στο Μαξίμου.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, όλα φαίνεται να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2019 λίγο μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, όταν ο ισραηλινός επιχειρηματίας Σαχάκ Αβνί, που κατέφτασε από την Κύπρο, θέλησε να πουλήσει το παράνομο λογισμικό «Predator» στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Για να προωθηθεί το σύστημα στην ΕΥΠ ο ισραηλινός επιχειρηματίας ήρθε σε επαφή με τους Φ. Μπίτζιο και Γ. Λαβράνο.

Και οι δύο ήταν πρόσωπα – κλειδιά λόγω των στενών σχέσεων που είχαν με τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη, ενώ ήδη στην ηγεσία της ΕΥΠ βρισκόταν ο Π. Κοντολέων, ο οποίος είχε τοποθετηθεί με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα με αλλαγή του νόμου, καθώς δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη θέση. Υπενθυμίζεται πως ο διορισμός του – μια από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την απόφαση να τεθεί υπό την εποπτεία του η ΕΥΠ – είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. 

Τελικά, όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής», το «Predator» ενεργοποιήθηκε αρχικά σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή (δεν έμεινε μόνιμα εκεί υπό τον κίνδυνο της αποκάλυψης), με τη συνεργασία των επιχειρηματιών Φ. Μπίτζιου και Γ. Λαβράνου, του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέoντα, και με αναφερόμενη ενημέρωση του Γ. Δημητριάδη. 

Έτσι άρχισε να υπάρχει «ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του παράνομου λογισμικού και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω “παράκεντρο”. Με πολλά από τα δεδομένα των παρακολουθήσεων να φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αρκετοί να γνωρίζουν πώς παράγεται αυτή η ειδική πληροφόρηση κυρίως από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ του «Βήματος» επιβεβαιώνει πως ανάμεσα στους παρακολουθούμενους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS. Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013-2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών «Sepura» (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών «Tetra») με το τρικ «δωρεάς» από ανύπαρκτη εταιρεία.

Υπενθυμίζεται επίσης πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια γύρω από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως από «ηγετικές» παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος παρουσιάζεται συχνά και ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Την προηγούμενη εβδομάδα όταν το Documento αποκάλυψε πως ο Νίκος Δένδιας ήταν μεταξύ των παρακολουθούμενων του Predator, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο μόνος που αντέδρασε μέσω κύκλων με μια σιβυλλική διαρροή. «Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους», ανέφερε η εν λόγω διαρροή.

Μάλιστα, ταυτόχρονα με τις νέες αποκαλύψεις, ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», δήλωσε ότι αυτό που τον ανησυχεί και το οποίο απεύχεται «είναι να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία».

Η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ. Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του «Pretador» στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο.

Τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση του Νίκου Δένδια σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με το ρεπορτάζ του «Βήματος», σημειώνει πως «επιβεβαιώνει ότι η λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι γνήσια, ότι το Predator το προμηθεύτηκε το Μαξίμου, αλλά και ειδικότερα ότι η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών κου Δένδια από το παρακράτος του Μαξίμου είναι γεγονός που έλαβε χώρα με κακόβουλο sms, στο κινητό του περίπου πριν από έναν χρόνο».

«Ανεξαρτήτως των εσωκομματικών ή προσωπικών διαφόρων εντός της κυβέρνησης, η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια. Και ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζοντας δε τις κυβερνητικές αντιδράσεις στις προηγούμενες αποκαλύψεις από το Documento, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει με νόημα: «Αναρωτιόμαστε αν ο κος Μητσοτάκης θα επαναλάβει με την ίδια ένταση τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πριν από μια βδομάδα στην εφημερίδα Documento και στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Αν θα μιλήσει και πάλι για παραμυθάδες, για πράκτορες των Ρώσων, αν θα απειλήσει και τους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑτος με ποινές φυλάκισης 20 ετών, επειδή κατέχουν στοιχεία και αποδείξεις. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον».