Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία μοιράστηκε ένα ηχητικό απόσπασμα μέσω του οποίου αποκαλύπτει τι θα άκουγε κανείς εάν βρισκόταν μέσα σε μια μαύρη τρύπα στο διάστημα.

Η NASA πάει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας μέσω ενός ηχητικού κλιπ τι θα άκουγε κανείς εάν βρισκόταν μέσα σε μια μαύρη τρύπα στο διάστημα.

Την Κυριακή (21/08), η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία μοιράστηκε το ηχητικό απόσπασμα, που δημιούργησαν επιστήμονες βάσει των ηχητικών κυμάτων που εκπέμπει μια μαύρη τρύπα προσαρμοσμένο, ώστε να μπορεί να το ακούσει το ανθρώπινο αυτί, χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνολογία που αποκαλείται ηχοποίηση.

Πηγή του ήχου, αποτελεί μια τεράστια μαύρη τρύπα, στο κέντρου του γαλαξιακού σμήνους του Περσέα, πάνω από 200 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

“Η λανθασμένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει ήχος στο διάστημα προέρχεται επειδή το μεγαλύτερο μέρος του χώρου είναι ένα κενό, που δεν παρέχει κανένα τρόπο για τα ηχητικά κύματα να ταξιδέψουν. Ένα σμήνος γαλαξιών έχει τόσο πολλά αέρια που έχουμε συλλάβει τον πραγματικό ήχο. Εδώ ενισχύεται και αναμιγνύεται με άλλα δεδομένα, για να ακούσουμε μια μαύρη τρύπα” ανέφερε η NASA στην ανάρτησή της.

Η μαύρη τρύπα συνδέθηκε για πρώτη φορά με τον ήχο το 2003 και χρησιμοποιήθηκε ως περιπτωσιολογική μελέτη, αφού οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι η πίεση από αυτήν προκάλεσε κυματισμούς στα καυτά αέρια του σμήνους γαλαξιών. Ο ήχος θεωρήθηκε περίπου 57 οκτάβες κάτω από το μέσο Ντο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τον συλλάβει το ανθρώπινο αυτί.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας την τεχνική της ηχοποίησης, δηλαδή την μετάφραση των αστρονομικών δεδομένων σε ήχο, άλλαξαν τον τόνο σε 58 οκτάβες πάνω από την εκτιμώμενη έντασή τους.

Χρησιμοποιώντας τα ηχητικά κύματα που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από το αστεροσκοπείο Chnadra X-Ray στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ οι επιστήμονες πήραν ραδιοφωνικά ηχητικά κύματα και τα συνέθεσαν εκ νέου ώστε να μπορούν να ακουστούν από τον άνθρωπο.