Στο «παρά πέντε» της επίσημης έναρξης των κρίσιμων εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ -και με την υπογραφή κοινού μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας- επιτεύχθηκε συμφωνία για την άρση του βέτο που κράδαινε η Τουρκία στην ιστορική ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. 

Ο δρόμος για την εισδοχή Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ άνοιξε κατά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, ανακοίνωσε μετά το πέρας των συνομιλιών πως η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Κατά τον ίδιον, η πρόοδος επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν κοινό μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Στην επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε με ανάρτησή της στο Twitter και η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, επισημαίνοντας ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας της στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Τουρκία δηλώνει ικανοποιημένη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν η Σουηδία και η Φινλανδία έναντι των ανησυχιών που έχει προβάλει για την ασφάλειά της.

Αν και αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανιζόταν αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιούνταν οι «όροι» της Άγκυρας, με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρίσει «θεμιτές» τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της, λέγοντας κατ’ επανάληψη πως «κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», και τονίζοντας πως η Συμμαχία εργάζεται σκληρά για να βρεθεί λύση.