Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και σήμερα ο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι σταματούν οι συναντήσεις μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας.

«Σας είπα ότι σταματώ τις συναντήσεις με την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από αυτήν. Ας αναλογιστεί η Ελλάδα στο εξής τι θα κάνει», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι Τούρκος πρόεδρος, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως δεν θα του ξαναμιλήσει: «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην συμπεριληφθούν τρίτες χώρες στη διαμάχη, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Την περασμένη εβδομάδα επανήλθε και σε ομιλία του με αφορμή την άσκηση EFES στα παράλια της Σμύρνης απειλώντας με «νέα Μικρασιατική καταστροφή».

Είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα αποστρατιωτικοποιημένα και να ενεργήσει σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι. Αν πει κάτι το έθνος αυτό δεν παίρνει πίσω το λόγο του. Είναι σαφές ότι τέτοια ζητήματα δεν σηκώνουν αστεία. Η Ελλάδα θα λογοδοτήσει για αυτό ενώπιον της Ιστορίας».

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν βρίσκονται σε προφανή διάσταση από τη στάση του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο οποίος φρόντισε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να έχει σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στέλνοντας μήνυμα για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα τόσο προς τον συνομιλητή του, όσο και προς τους δημοσιογράφους έκανε λόγο για επίλυση των προβλημάτων, καλή γειτονία και θετική ατζέντα.