Αυξημένος κατά περισσότερες από 8.000 θέσεις είναι ο αριθμός των εισακτέων φέτος στα ΑΕΙ της χώρας, όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι 68.394. Το 2021-2022 οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στα ΑΕΙ ανήλθαν σε 60.070.

Τα κριτήρια κατανομής των υποψηφίων

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών, ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
  • Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα ίδια τα ΑΕΙ ζήτησαν φέτος μόλις 47.620 εισακτέους.

Η ακτινογραφία των εξετάσεων 2021

Αναφορικά με τις πανελλαδικές του 2021 το υπουργείο διπιστώνει τα ακόλουθα:

  • Πέρυσι έμειναν κενές περί τις 17.000 θέσεις στα ΑΕΙ, είτε λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είτε επειδή οι υποψήφιοι δεν τις διεκδίκησαν.
  • Πέρυσι είχαμε χαμηλές επιδόσεις έως 7.000 μόρια σε πάνω από 25.000 υποψηφίους.
  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Πέρυσι, με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, κανένας υποψήφιος δεν εισήχθη στα πανεπιστήμια (ενώ πχ το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20!).
  • Έρευνα (Marc, 2021) δείχνει αφενός αποδοχή της ΕΒΕ στην κοινωνία σε ποσοστό άνω του 70% αλλά επίσης δείχνει τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ΕΒΕ σε ποσοστό άνω του 55%. Αυτή είναι η πραγματικότητα: το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία, ακόμη και με τη δική του εκλογική βάση.

Διπλασιάστηκαν οι υποψήφιοι στα δημόσια ΙΕΚ

Μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, για πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν ποιοτική Επαγγελματική Κατάρτιση, διπλασιάστηκε σύμφωνα με το υπουργείο ο αριθμός των νέων ηλικίας 18-20 ετών που εγγράφηκαν στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. το 2021 έναντι του 2020

Αναλυτικά σύμφωνα με το υπουργείο:

  • ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό πέρυσι ήταν πολύ υψηλός και ανήλθε σε 22.790, εκ των οποίων το 26% υπέβαλε αίτηση για Δημόσιο Ι.Ε.Κ. σε παραπάνω από μία περιφέρεια.
  • ο αριθμός των νέων ηλικίας 18-20 ετών που εγγράφηκαν στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020 (από 6.715 σε 12.078).

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, καταλήγει γράφοντας ότι η Ελλάδα είναι δυστυχώς τελευταία στον ρυθμό αποφοίτησης φοιτητών (9,17% το οποίο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 24,05%. (Έκθεση «Eurostat- Population in Europe», Ιούνιος 2020).

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ:Εισακτέοι ΑΕΙ

Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Υπενθυμίζεται πως το διάστημα 3 – 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2022 – Οι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2022: Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) εξετάζονται: