Όλγα Γεροβασίλη

Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κάτι χειρότερο από ένας καθ’ έξιν θεατής της καθημερινότητας. Παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα τη χώρα συγκροτημένη και την κοινωνία της όρθια. Πλέον συμπεριφέρεται ως κοινός «τζαμπατζής», καθώς, ενώ χρωστά, ως αρχηγός του κόμματός του, πάνω από 300 εκ. ευρώ δανεικά (και αγύριστα), φεύγοντας, θα έχει βανδαλίσει ακόμη μια φορά άγρια την πατρίδα, τους θεσμούς και το δημόσιο ταμείο.

Το 2019, επιστρατεύοντας κάθε μέσο στη διάθεση της πολιτικής εξαπάτησης όπως την πατριδοκαπηλία, με το προπέτασμα απίθανων fake news και τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρων των πολιτικών αντιπάλων της, πέτυχε να επανεκλεγεί. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη διαβεβαιώνοντας πως θα αποκαταστήσει οικονομικά τη βαριά τρωθείσα από τα μνημόνια μεσαία τάξη, θα αποτελέσει υπόδειγμα διαχειριστικής επάρκειας και θα φέρει την πράσινη ανάπτυξη.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Το «επιτελικό» κράτος σήμαινε επιλεκτικό και πελατειακό κράτος και σηματοδότησε το νέο ρεσάλτο των «γαλάζιων παιδιών». Ποιος ξεχνά εκείνο τον συμπαθή ηλικιωμένο που του είχαν υποσχεθεί τη διοίκηση νοσοκομείου και τελικά τον ξεγέλασαν; Ή τα «πέτσινα» πτυχία μελών αυτής της κυβέρνησης; Παρά την μάλλον ράθυμη αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών ποιος θα ξεχάσει τα 7 δις. των απευθείας αναθέσεων; Τους δημόσιους εκβιασμούς στελεχών της κυβέρνησης από «περίεργους» παλιούς φίλους; Το πώς η διαπίστωση της ακρίβειας από δημοσιογράφους συνιστά περίπου αντεθνική πράξη για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ; Ποιος θα ξεχάσει το αξίωμα του κ. Μητσοτάκη πώς η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι εξίσου αποτελεσματική με εκείνη εντός των ΜΕΘ; Σίγουρα όχι οι οικείοι των χιλιάδων θανόντων από τις επιπλοκές του covid-19 χωρίς τη δέουσα φροντίδα, σε ένα ΕΣΥ αποψιλωμένο και απαξιωμένο στην πορεία του για ιδιωτικοποίηση.

Κάποιος όμως έπρεπε να μιλήσει γι’ αυτά. Στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία αυτή την ευθύνη κανονικά θα έπρεπε να έχουν τα ΜΜΕ. Εκεί οι λίστες Πέτσα, τα σκληρά ολιγοπωλιακά συμφέροντα και η απροκάλυπτη απόπειρα ελέγχου από το Μαξίμου, προσπαθούν να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την κρίσιμη δημοκρατική λειτουργία. Στο ίδιο κλίμα κινούνται οι διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων γιατί άσκησαν το καθήκον τους ελέγχοντας τα πεπραγμένα της εξουσίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κυβερνά δια της αντιπολίτευσης στην αξιωματική αντιπολίτευση. Διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία την ατομική ευθύνη, αποποιούμενη τοις πράγμασι οποιαδήποτε δική της ευθύνη. Ο ίδιος δηλώνει μια ζωή θεατής στην προσπάθεια να μη σχετιστεί με τις καταστροφικές αποφάσεις της κυβέρνησής του. 28.076 νεκροί συνάνθρωποί μας και δεν γνώριζε πως ο κατά δήλωση του πιο στενός του σύμβουλος είχε βγάλει μελέτη που προειδοποιούσε για τα ελλείμματα του ΕΣΥ. Όταν το έμαθε δεν μας είπε τί έκανε. Πίστευε πως η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα ήταν κάτι παροδικό ενώ ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και υπονόμευσε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Δήλωσε πανέτοιμος να πάρει μέτρα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια μόλις όμως διαπιστώσει αυτό που καταλαβαίνει και το τελευταίο νήπιο που πάει να αγοράσει σοκολάτα στο περίπτερο. Χιόνισε ένα μεσημέρι του χειμώνα και «έκλεισε» μια εβδομάδα η πρωτεύουσα γιατί δεν το περίμενε. Ήταν καλοκαίρι και δεν φυσούσε. Αιφνιδιάστηκε και κάηκαν 1,5 εκ. στρέμματα. Είχε την αναθεωρητική Τουρκία δήθεν «στα σκοινιά» απομονωμένη. Τώρα την παρακολουθεί να συνομιλεί με τους πάντες και να επιβάλλει την ακύρωση του EastMed. Τοποθέτησε αυτός και η Υπουργός Πολιτισμού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κάποιον στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος εκτός κάθε διαδικασίας και όταν «βαρέσαν τα κουδούνια» δήλωναν πως είτε δεν τον γνώριζαν είτε πως ξεγελάστηκαν από την υποκριτική του τέχνη. Μίλησαν στη Βουλή βιντεοσκοπημένα μέλη του τάγματος Αζώφ και δεν το ήξερε. Όταν το έμαθε αυτός και τα στελέχη του τί συνέβη; Οι επευφημίες των όρθιων από ενθουσιασμό βουλευτών της ΝΔ στους Αζωφίτες, θα αποτελεί ένα ακόμη στίγμα για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κάτι χειρότερο από ένας καθ’ έξιν θεατής της καθημερινότητας. Παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα τη χώρα συγκροτημένη και την κοινωνία της όρθια. Πλέον συμπεριφέρεται ως κοινός «τζαμπατζής», καθώς, ενώ χρωστά, ως αρχηγός του κόμματός του, πάνω από 300 εκ. ευρώ δανεικά (και αγύριστα), φεύγοντας, θα έχει βανδαλίσει ακόμη μια φορά άγρια την πατρίδα, τους θεσμούς και το δημόσιο ταμείο.

*Το άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ”