Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Πλαστικό Χειρουργό, Dr. Δημήτριο Λαουλάκο, στο ιατρείο του στην Αθήνα, και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κοιλιοπλαστική. Η νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει με στόχους και προσδοκίες, αλλά και με τις παράλληλες δυσκολίες της πανδημίας. Ο γιατρός μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η κοιλιοπλαστική, ποια είναι τα πλεονεκτήματά της, καθώς και πώς θα προσφέρει την ανανέωση που όλοι και όλες επιζητούν!

Κύριε Λαουλάκο, ξεκινώντας, μπορείτε να μας πείτε σε ποιους απευθύνεται η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής;

Η κοιλιοπλαστική αφορά τους ασθενείς που έχουν περίσσεια δέρματος και λίπους ή και ραγάδες στην κοιλιά, συνήθως ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης (εάν πρόκειται για γυναίκες) ή και της μεγάλης απώλειας βάρους μετά από επέμβαση στο στομάχι (γαστρικός δακτύλιος-γαστρική διαμερισματοποίηση). Οι ασθενείς που επιλέγουν την κοιλιοπλαστική συνήθως έχουν διαχωρισμό των μυών της μέσης γραμμής και ταλαιπωρούνται από περαιτέρω διόγκωση στην κοιλιά.

Πολλοί πιστεύουν ότι η κοιλιοπλαστική αποσκοπεί στη μείωση του βάρους. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Η κοιλιοπλαστική ΔΕΝ οδηγεί σε αφαίρεση βάρους. Πρωτίστως, πραγματοποιείται με σκοπό την εκ νέου διαμόρφωση του σχήματος της κοιλιάς και όχι ως μέσο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συχνά μάλιστα συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση για μεγαλύτερη βελτίωση του σχήματος της κοιλιάς. 

Τι είναι το λεγόμενο «no touch no pain», όταν κάνουμε λόγο για κοιλιοπλαστική;

Πρόκειται για την ανώδυνη κοιλιοπλαστική, η οποία επιτυγχάνεται με την τεχνική ελάχιστης παρέμβασης των ιστών «no touch no pain». Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία, ώστε να μην διαταράσσονται οι ιστοί και να αποφεύγονται οι μικροαιμορραγίες και η χρήση παροχετεύσεων. Οι κινήσεις του πλαστικού χειρουργού θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του άρτιου αποτελέσματος, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος.  Σε συνδυασμό με τα ελάχιστα απαιτούμενα φάρμακα αναισθησίας, οι ασθενείς ξυπνούν από την επέμβαση χωρίς να πονούν. Το μόνο που θα νιώσουν είναι μια αίσθηση πιασίματος.

Στο ιατρείο σας πραγματοποιείται πλήρης και mini κοιλιοπλαστική. Για ποιους ασθενείς είναι κατάλληλη η πλήρης κοιλιοπλαστική;

Η πλήρης κοιλιοπλαστική είναι σχεδιασμένη για ασθενείς με έντονη περίσσεια δέρματος και λίπους στην κατώτερη κοιλιά. Αφαιρείται ο λιπώδης ιστός και το δέρμα κάτω από τον ομφαλό μέχρι το τριχωτό του εφηβαίου ή και χαμηλότερα. Το δέρμα πάνω από τον ομφαλό ανυψώνεται μέχρι το στέρνο και το σχηματισμένο κενό ράβεται με ειδικό τρόπο, ώστε να υπάρξει μια τελική τομή μέσα στο μπικίνι. Το μήκος της τομής εκτείνεται, όσο η πτυχή που σχηματίζεται στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, όταν σκύβουμε μπροστά. Ο ομφαλός αναδεικνύεται στη νέα του θέση και ράβεται.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πλήρους κοιλιοπλαστικής;

Το πλεονέκτημα της πλήρους κοιλιοπλαστικής είναι ότι πριν από τη ραφή του δέρματος, σφίγγουμε με ράμματα τους μυς για να δώσουμε μια πιο βελτιωμένη μεσαία γραμμή. Ακόμα, αφαιρούνται και οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό μέχρι το τριχωτό του εφηβαίου. Για τις ραβδώσεις/ραγάδες που παραμένουν πάνω από τον ομφαλό υπάρχουν άλλοι τρόποι διόρθωσης, μη επεμβατικοί. Η πλήρης κοιλιοπλαστική σχεδόν πάντα συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση της κοιλιάς και των πλαϊνών της μέσης. Κατ’ επέκταση, τα πλαϊνά του κορμού αδειάζουν ταυτόχρονα με το κέντρο του κορμού και το αποτέλεσμα είναι αρμονικό.

Ποιες είναι οι διαφορές της πλήρους από τη μίνι κοιλιοπλαστική;

Η μίνι κοιλιοπλαστική είναι σχεδιασμένη για ασθενείς με λίγο επιπλέον δέρμα και λίπος από το κανονικό τους, αλλά όχι τόσο ώστε να κάνουν μια πλήρη κοιλιοπλαστική. Ανάλογα με τον σωματότυπο, η μίνι κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση. Πλεονέκτημά της αποτελεί το ότι δεν κόβεται όλο το τμήμα από τον ομφαλό μέχρι το εφήβαιο και άρα δεν χρειάζεται να ραφτεί εκ νέου ο ομφαλός. Ακόμη, επειδή η τομή είναι μικρότερη, δεν φαίνονται τα σημάδια της επέμβασης έξω από τα εσώρουχα. 

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την προετοιμασία στην οποία θα υποβληθεί ο ασθενής σας πριν την επέμβαση;

Η κοιλιοπλαστική χρειάζεται σωστή προετοιμασία, όπως άλλωστε κάθε χειρουργική επέμβαση. Εάν ο ασθενής καπνίζει, θα ήταν καλό να προσπαθήσει να σταματήσει το κάπνισμα για 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν μπορέσει να σταματήσει το κάπνισμα, θα μπορέσει σίγουρα να μειώσει τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως. Η διακοπή ή η μείωση του καπνίσματος είναι σημαντική, καθώς θα μειώσει τις πιθανότητες των επιπλοκών, όπως είναι οι μελανιές, οι εκχυμώσεις και το οίδημα. Επίσης, ανάλογα και με τις οδηγίες του γιατρού, καλό είναι να αποφευχθεί η λήψη φαρμάκων φυτικής προέλευσης περίπου 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή για 3 ημέρες μετά.

Τέλος, Γιατρέ, πολλές και πολλοί ασθενείς ανησυχούν για τις τομές μετά την επέμβαση. Τι έχετε να μας πείτε σχετικά με αυτό;

Οι τομές είναι πάντα κρυμμένες στο εσώρουχο. Είναι λοιπόν σημαντικό στην προεγχειρητική προετοιμασία για την κοιλιοπλαστική, να γίνει ο σχεδιασμός της επέμβασης, με τους ασθενείς να φορούν το σύνηθες εσώρουχό τους ή μαγιό. Η κοιλιοπλαστική αφήνει τομές που τείνουν να επουλώνονται πολύ καλά, και σβήνουν με την πάροδο του χρόνου. Θα είναι αρχικά ροζ κατά τις πρώτες εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια θα εξασθενίσουν σε λευκό. Η χρήση ειδικού laser αλλά και ειδικών ταινιών και γέλης σιλικόνης θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Οι περισσότεροι ασθενείς θα σχηματίσουν εξαιρετικά καλής ποιότητας ουλές με την πάροδο του χρόνου.

Dr. Δημήτριος Λαουλάκος – Πλαστικός Χειρουργός

Κηφισίας 18, Αθήνα 11526, 2107241038

dimitrioslaoulakos.com@gmail.com