Το tvxs.gr φέρνει στη δημοσιότητα το εξώδικο που απέστειλε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο καθηγητής Γιώργος Βάμβουκας, με το οποίο η υπουργός ενημερώνεται μεταξύ άλλων για τις υποθέσεις τοκογλυφίας και παιδεραστίας στις οποίες εμπλέκεται ο συνάδελφός του καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστάσιος Δράκος, που έπεσε θύμα της βίαιης επίθεσης το απόγευμα της Τρίτης. Το εξώδικο παραδόθηκε από δικαστικό επιμελητή στο υπουργείο Παιδείας στις 17 Μαρτίου 2021 και είχε επίσης ως παραλήπτη τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο.
 
Αν και συνεργάτες της κυρίας Κεραμέως επιβεβαίωσαν στο tvxs.gr πως το εξώδικο έχει παραληφθεί, μιλώντας στο OPEN ο κ. Συρίγος το πρωί της Τετάρτης είπε πως το υπουργείο είχε στη διάθεσή του τις καταγγελίες για τον συγκεκριμένο καθηγητή που αφορούσαν μόνο σε τοκογλυφία και εκβίαση, καταγγελίες που εφόσον ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης δεν είχαν κριθεί ικανές για να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου ο συγκεκριμένος να τεθεί σε προσωρινή παύση από τα καθήκοντά του. 

Τί έμαθε η Νίκη Κεραμέως στις 17 Μαρτίου 2021
 
Ο κ. Βάμβουκας γράφει στην υπουργό ότι η συγκεκριμένη επιστολή «αποτελεί συνέχεια άλλων σχετικών επιστολών που σας είχα απευθύνει» και είναι συγκεκριμένα η τέταρτη στη σειρά. Με την επιστολή αυτή θέτει υπόψη της υπουργού νέα δημοσιεύματα της 27-28ης Φεβρουαρίου 2021 και 9ης Μαρτίου 2021. Τα δημοσιεύματα αυτά ήταν σύμφωνα με τον κο. Βάμβουκα και «σε γνώση του Πρύτανη του ΟΠΑ Καθηγητή κύριου Δημητρίου Μπουραντώνη». «Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονται στο πρόσωπο κάποιου Αναπληρωτή Καθηγητή του ΟΠΑ, ο οποίος καταγγέλλεται πως εμπλέκεται σε σεξουαλικά σκάνδαλα και κυκλώματα παιδεραστίας», συμπληρώνει ο καθηγητής.
 
Ο κ. Βάμβουκας δεν κατανομάζει τον εν λόγω συνάδελφό του όμως παραπέμπει στο δημοσίευμα, όπου συμπεριλαμβάνεται το ΔΕΚ διορισμού του και φαίνεται το ονοματεπώνυμό του. Σημειώνει ακόμα ότι «μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΟΠΑ, δηλαδή καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, γνωρίζουν ποιος έιναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα παιδεραστίας και πορνείας».
 
Γίνεται σαφές πως εάν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε επιχειρήσει να διερευνήσει τη βασιμότητα των καταγγελιών του κου. Βάμβουκα, θα ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου να εντοπίσει την ταυτότητα του συγκεκριμένου καθηγητή.
 

 
Ο κ. Βάμβουκας ενημερώνει την υπουργό Παιδείας για δύο ακόμη ζητήματα που περιγράφει ως «διάπραξη αξιόποινων πράξεων στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ που διαχρονικά συγκαλύπτεται από τις εκάστοτε Πρυτανικές Αρχές» και μια περίπτωση λογοκλοπής.
 
Προς το τέλος της επιστολής του αναφέρει ότι προσδοκά «στον εντοπισμό και τον πειθαρχικό-ποινικό έλεγχο του Αναπληρωτή Καθηγητή που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα παιδεραστίας και πορνείας, στην πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο ΟΠΑ, στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, στην τήρηση της νομιμότητας και ευελπιστώντας στην άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή σας για την εκρίζωση των εγκληματούντων καθηγητών από το ΟΠΑ». Καταλήγει με τη φράση «τουλάχιστον τώρα ξέρετε!»
 
Γιατί ο κ. Συρίγος είπε ότι το υπουργείο δεν γνώριζε τα περί παιδεραστίας;
 
Σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο της υπουργού Παιδείας, συνεργάτες της μας ενημέρωσαν ότι το εξώδικο του κου. Βάμβουκα έχει παραληφθεί. Μας είπαν ακόμα ότι «καταγγελία που παραλάβαμε για το ίδιο πρόσωπο στις 29/12/2021, στις 31/12/2021 εστάλη από την Υπηρεσία αρμοδίως στον πρύτανη ΟΠΑ για περαιτέρω ενέργειες (πχ. ΕΔΕ, πειθαρχικό) και ενημέρωση εν συνεχεία της Υπηρεσίας, παρά τις ημέρες των Εορτών».
 
Λίγες ώρες πριν την επικοινωνία μας με το υπουργείο, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, επίσης παραλήπτης του εξωδίκου του κου. Βάμβουκα, είπε στο OPEN το εξής: «Από τα στοιχεία που έχουμε εμείς οι κατηγορίες για τις οποίες έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, και εννοούμε στον ανακριτή, είναι για τοκογλυφία και για εκβίαση. Τα άλλα περί παιδεραστίας και τα λοιπά τα διάβασα αλλά δεν είναι στις κατηγορίες τις οποίες έχουμε εμείς στο υπουργείο Παιδείας».
 
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους εάν οι κατηγορίες περί τοκογλυφίας και για εκβίασης δεν είναι αρκετά σοβαρές για να τεθεί ο εν λόγω καθηγητής σε προσωρινή παύση καθηκόντων, μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ο υφυπουργός απάντησε: «Είναι σοβαρά αδικήματα αλλά προσέξτε, όταν είναι στο στάδιο του ανακριτή, δεν έχει πάει καν στο δικαστήριο, δεν μπορείς εσύ να βγεις και να πεις “σταματάω κάποιον”. Αυτό είναι κατ’ αρχάς θέμα των πρυτανικών αρχών να εξετάσουν τη βαρύτητα της υποθέσεως».