Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα σε συνέχεια του φαινομένου «Διομήδης», ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ακόμα και τις επόμενες μέρες αναμένονται να πέσουν και χιόνια στην Αττική. Είναι πολύ πιθανό προς τα μέσα της άλλης εβδομάδας να επηρεαστούμε από ένα νέο ισχυρό κύμα ψύχους.

Ειδικότερα, οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα.

Δεν αποκλείεται να δούμε τις χιονοπτώσεις να πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας. Πάντως οι χιονοπτώσεις όπου αυτές παρατηρηθούν δεν δείχνει να είναι αξιόλογες με εξαίρεση τους ορεινούς – ημιορεινούς όγκους.

Ο χειμώνας ήρθε για να μείνει

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «συνεχίζεται η κακοκαιρία που επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας μας και τις επόμενες ώρες με τα κύρια χαρακτηριστικά πλέον να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και ο ισχυρός παγετός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Οι ισχυρές καταιγίδες πλέον φαίνεται να περιορίζονται προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο».

Σύμφωνα με τον Μαρουσάκη «μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και για τις επόμενες αρκετές ώρες στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες που μέσα στο Αιγαίο ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ». Όπως σημείωσε, το ισχυρό αυτό κύμα κακοκαιρίας θα το διαδεχτεί πολικό ψύχος όπως μπορούμε να δούμε στο τρίτο μας βίντεο με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -10°C σε τμήματα της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. «Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές της βόρειας χώρας να παραμείνει κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο δημιουργώντας το φαινόμενο του ολικού παγετού».

Τέλος, όπως έχει αναφέρει και πιο πρόσφατα ο μετεωρολόγος «ο χειμώνας ήρθε για να μείνει για το υπόλοιπο του μήνα τουλάχιστον μιας και ο «Ωμέγα» εμποδιστής που αναπτύσσεται στη δυτική βορειοδυτική Ευρώπη θα στέλνει κατά περιόδους ψυχρά κύματα προς την περιοχή μας».

Μεγάλα προβλήματα

Πάντως, είναι ήδη μεγάλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Διομήδης» σε όλη τη χώρα η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτή την ώρα στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ δύσκολη νύχτα πέρασε η Καρδίτσα. Εκεί, αργά το βράδυ της Τρίτης εκκενώθηκαν οι τοπικές κοινότητες Κοσκινά και Ψαθοχώρας καθώς «έσπασε» το ανάχωμα κοντά στη γέφυρα του Κοσκινά. Στην Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Διομήδης» στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού και στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Το βράδυ της Τρίτης διεκόπη η κυκλοφορία στο Πευκί από πτώση δέντρου στον κεντρικό οδικό άξονα Ιστιαίας Χαλκίδας.

Η κακοκαιρία Διομήδης έφερε έντονη βροχόπτωση στα Τρίκαλα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σε επιφυλακή οι Αρχές λόγω της υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού.

Στη Θεσσαλονίκη, βαριά μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους σε περίπτωση που το χιόνι συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τις επόμενες ώρες. Στο χωριό Λιβάδι στον δήμο Θέρμης  έχει πέσει πυκνό χιόνι.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs1hkkzf2t0s&playlistId=v-ch3p12tpldy9-st

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs1hkkzf2t0s&playlistId=v-ch3ozayi5pux-st