Σειρά μέτρων με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω «δολαριοποίηση» της τουρκικής οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις σε λίρες παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμυνόμενος εκ νέου της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων μολονότι η λίρα έχει καταρρεύσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα.

Ουσιαστικά, εάν οι καταθέσεις χάνουν λόγω απωλειών της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τη διαφορά θα την καταβάλλει το κράτος στον καταθέτη αρκεί να μην μετατρέψει τις λίρες του σε δολάρια ή ευρώ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι θα υποστηριχτούν επίσης οι εξαγωγείς και οι συνταξιούχοι.

Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία οπισθοχώρηση από το νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, επιμένοντας ότι η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα θα επιφέρει πτώση του πληθωρισμού «μέσα σε μερικούς μήνες» (αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 21%).

Επέμεινε, επίσης, ότι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές δεν βασίζονται σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στις εξαγωγικές εταιρείες που δυσκολεύονται λόγω των διακυμάνσεων της ισοτιμίας θα δοθεί μέσω της Κεντρικής Τράπεζας ένα προθεσμιακό συμβόλαιο νομίσματος. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει κατά 1% τον φόρο των εταιρειών και να δώσει πιστώσεις για να στηριχθεί η απασχόληση.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισ. δολάρια.

Επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια των κρατικών τραπεζών από κάποιους για να κερδίσουν χρήματα και είπε ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να κάνει κερδοσκοπικές κινήσεις.

Κατά τον Ερντογάν, η αβεβαιότητα από την αστάθεια της ισοτιμίας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της χώρας. Επέμεινε μάλιστα ότι δεν υπάρχει έλλειψη συναλλάγματος στην Τουρκία, αλλά αφθονία.

Για τον τραπεζικό τομέα, ο ίδιος ανέφερε ότι είναι σταθερός, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.