Φαίνεται ότι δεν μπλόφαρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν τον Νοέμβριο είχε δηλώσει ότι εξετάζεται το μποϊκοτάζ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εξαιτίας της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ειδικά εις βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τη συμμετοχή των αξιωματούχων τους από τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αν και η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Η Ε Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε ότι οι αθλητές θα μπορούν να συμμετάσχουν στους αγώνες, ωστόσο δεν θα υπάρξει αμερικανική διπλωματική αποστολή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Το Πεκίνο, αντιδρώντας στις αρχικές πληροφορίες περί διπλωματικού μποϊκοτάζ, απειλεί να ανταπαντήσει λαμβάνοντας «αντίμετρα», χωρίς να επεξηγήσει ποια θα είναι αυτά.

Σημειώνεται ότι υπέρ του διπλωματικού μποϊκοτάζ έχουν ταχθεί τους τελευταίους μήνες μέλη του Κογκρέσου, καθώς δεν θα επηρεάσει τη συμμετοχή των Αμερικανών αθλητών, ενώ εντάθηκαν μετά την εξαφάνιση από τη δημόσια ζωή της τενίστριας Πενγκ Σουάι. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι προσπαθούν να πείσουν και άλλες δυτικές χώρες να συμμετάσχουν στα μέτρα εναντίον του Πεκίνου.

Πρόκειται για γενοκτονία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συνομιλεί με φίλους και συμμάχους ώστε να διαμορφώσουν «κοινή θέση» για τους Αγώνες του Πεκίνου, λόγω των ανησυχιών για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, Στέφανο Σανίνο, έπειτα από επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, είπε ότι είναι σημαντικό «να διατηρηθεί η πίεση προς την Κίνα για τις παραβιάσεις στην επαρχία Ξινγιάνγκ», αλλά τόνισε ότι το θέμα του μποϊκοτάζ είναι θέμα του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά και όχι κοινή πολιτική της Ε.Ε.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει αποδεχθεί την πρόσκληση να παρακολουθήσει τους αγώνας. 

Η απόφαση των ΗΠΑ «είναι ένδειξη ότι δεν μπορούμε πάντα να κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα», είπε η Ψάκι, «ούτε ότι θα σταματήσουμε να μιλάμε για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτό είναι το καθαρό μήνυμα». Σύμφωνα, πάντως, με τους Αμερικανούς αυτό που υφίστανται η Οιγούροι είναι «γενοκτονία».  Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, ωστόσο ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνουν την πληροφορία.

Κινεζική αντίδραση

Μετά τη δημοσίευση στο Reuters, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι αυτοί που ζητούν μποϊκοτάζ θα πρέπει να σταματήσουν «ώστε να μην προκαλέσουν προβλήματα στον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε πολλούς σημαντικούς τομείς. Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην απόφαση αυτή, η Κίνα θα απαντήσει με αντίμετρα».

Πάντως, ενώ οι ΗΠΑ θα διοργανώσουν Ολυμπιακούς Αγώνες το 2028 στο Λος Άντζελες, τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορούσε να αντιδράσει στο μεσοδιάστημα η Κίνα. Αν και η Κίνα υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη με την πολιτικοποίηση των αθλητικών διοργανώσεων, έχει στο παρελθόν επιβάλει μέτρα σε αμερικανικές αθλητικές ομοσπονδίες, όπως το NBA, για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους υπάρχουν περισσότερες από 1.500 αιτήσεις για συμμετοχή αθλητών από την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Χειμερινούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο. Επίσης, επισημαίνουν ότι λόγω της πανδημίας και των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, ελάχιστοι θα είναι οι θεατές στα αθλήματα και, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το Πεκίνο δεν προτίθεται να προσκαλέσεις Δυτικούς αξιωματούχους που έχουν απειλήσει με μποϊκοτάζ.