Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο, Dr. Παναγιώτη Λούτσο, στο Πρότυπο Μαιευτικό Γυναικολογικό  Κέντρο, στον Βόλο. Μαζί είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο.

Κύριε Λούτσο, πόσο σημαντικός είναι για εμάς τις γυναίκες ο προληπτικός έλεγχος και γιατί;

Είναι σημαντικό να επισημαίνουμε διαρκώς τη σημασία της πρόληψης για τα ιατρικά ζητήματα εν γένει. Η συχνότητα που επισκεπτόμαστε τους ειδικούς ιατρούς, θα οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ή μη παθήσεων, το οποίο με τη σειρά του συνεπάγεται ότι οι ασθενείς θα λάβουν άμεσα τη θεραπεία που θα τους εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων, οι επισκέψεις στον Γυναικολόγο πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου check-up των γυναικών, καθώς μπορεί να προληφθούν με αυτόν τον τρόπο ήπιες λοιμώξεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σοβαρότερες παθήσεις. Οι γυναικολογικές λοιμώξεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και προκαλούν προβλήματα και ενοχλήσεις στην καθημερινότητα των γυναικών. Όλες οι γυναίκες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους και να επισκέπτονται εγκαίρως τον γυναικολόγο τους, ώστε όχι μόνο να προχωρήσει στην εξέτασή τους και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και για να λύσει όλες τις απορίες τους. Εξάλλου, σε τακτά χρονικά διαστήματα ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι αναγκαίος και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής σας υγείας.

Λέγεται πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Είναι γνωστό πως η πρόληψη σώζει ζωές και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο και στο ασφαλές περιβάλλον του ιατρείου. Αφού λάβουμε το ιστορικό σας, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες εξετάσεις για να διερευνήσουμε την κατάστασή σας και να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένα μικρό πρόβλημα ή μια σοβαρότερη νόσος, τόσο γρηγορότερα θα λάβετε την απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή και θα βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Κάθε πότε συστήνετε ότι πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος και από ποια ηλικία;

Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται μέσω γυναικολογικής εξέτασης και πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ανάλογα με την περίπτωση της κάθε γυναίκας, η συχνότητα μπορεί να μεταβληθεί και να απαιτούνται για παράδειγμα περισσότερες επισκέψεις, όπως όταν παρακολουθείται μια διαγνωσμένη πάθηση. Επιπλέον πιο συχνές επισκέψεις επιβάλλονται και όταν εμφανίζεται ή υπάρχει υποψία άλλου γυναικολογικού προβλήματος. Σε γενικές γραμμές, η προληπτική γυναικολογική εξέταση πρέπει να ξεκινάει με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας ή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας της.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε αναφορικά με το Τεστ ΠΑΠ;

Το Τεστ ΠΑΠ αποτελεί μια ακίνδυνη και ανώδυνη προληπτική γυναικολογική εξέταση. Ανιχνεύει πιθανές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, τα οποία μπορεί να προμηνύουν την ύπαρξη προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων. Η εξέταση προκαλεί μόνο μια στιγμιαία ενόχληση, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική και τα αποτελέσματα βγαίνουν άμεσα, δηλαδή μέσα μερικές μέρες. Το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου μπορεί να είναι φυσιολογικό, δηλαδή αρνητικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανιχνεύτηκαν μη φυσιολογικά κύτταρα. Σε περίπτωση όμως που είναι μη φυσιολογικό, σημαίνει ότι υπάρχουν μη φυσιολογικές κυψελίδες στον τράχηλό, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι προ καρκινικές.

Ποια η σημασία που αποδίδετε στο τεστ ΠΑΠ;

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αυξήσετε τη συχνότητα των τεστ ΠΑΠ ή να κάνετε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.  Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί τη σημαντικότερη προληπτική εξέταση για τη γυναίκα, καθώς προσφέρει τη διάγνωση λοιμώξεων του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, τη διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV), τη γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης του τραχήλου, την ανίχνευση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και τέλος τη διάγνωση του καρκίνου σε αρχικά στάδια, επιτρέποντας την ίαση και τη διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Όσον αφορά στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ποιες μπορεί να είναι οι ενδείξεις που προμηνύουν την ύπαρξή τους;

Κάποια από τα συμπτώματα που προμηνύουν την ύπαρξη των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ)  μπορεί να είναι η επώδυνη ούρηση, η φαγούρα στη γεννητική περιοχή, οι έντονες κολπικές ή/και δύσοσμες εκκρίσεις, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ο πόνος στην πύελο και η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους. Στην περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο από τα προαναφερθέντα είναι επιτακτική η επίσκεψη σας στον γυναικολόγο. Οι εξετάσεις για τη διάγνωση ενός ΣΜΝ περιλαμβάνουν φυσικά το τεστ ΠΑΠ, τον πλήρη γυναικολογικό έλεγχο, την καλλιέργεια κολπικού υγρού, την κολποσκόπηση, και τον αιματολογικό έλεγχο για HIV, ηπατίτιδα και σύφιλη. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, μπορεί να συστηθούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Γιατρέ, γνωρίζουμε ότι εξειδικεύεστε στην κολποσκόπηση. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν;

Η κολποσκόπηση αποτελεί μια απλή, μη επεμβατική εξέταση κατά την οποία ο  Γυναικολόγος εξετάζει σε μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας και τον κόλπο, με τη βοήθεια του κολποσκοπίου, ειδικού μικροσκοπίου. Όταν το τεστ ΠΑΠ είναι μη φυσιολογικό, όταν δηλαδή υπάρχουν αλλοιώσεις στον τράχηλο, καθώς και μετά από θεραπεία για καρκίνο του τραχήλου. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και η διάγνωση είναι άμεση.

Μπορεί να διενεργηθεί σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου εκτός και αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία, οπότε συνήθως πρέπει να αναβληθεί.  Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η κολποσκόπηση είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η όλη εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και ο γιατρός εξετάζει με λεπτομέρεια και με τη χρήση δύο ειδικών διαλυμάτων διαδοχικά της περιοχή του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Φυσικά οι ειδικές γνώσεις, η εκπαίδευση και η εμπειρία του Γυναικολόγου παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Τέλος, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την καλλιέργεια του κολπικού επιχρίσματος.

Η καλλιέργεια του κολπικού επιχρίσματος είναι μια ανώδυνη και απλή, αλλά συνάμα, άκρως σημαντική εξέταση για τη διάγνωση μικροβιακών λοιμώξεων του κόλπου και του τραχήλου, καθώς απομονώνεται και ταυτοποιείται το μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδες στις γυναίκες. Μεταξύ άλλων, κάποια μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα είναι οι μύκητες, που αποτελούν και τη συχνότερη αιτία κολπίτιδας, οι τριχομονάδες και η μη ειδική βακτηριακή κολπίτιδα (Gardnerellavaginallis). Σε γενικές γραμμές, τα συχνότερα συμπτώματα των κολπίτιδων είναι οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, η φαγούρα, ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και ένα μόνιμό αίσθημα καύσου,  συμπτώματα τα οποία είναι αρκετά ενοχλητικά και δυσκολεύουν τη γυναίκα στην καθημερινότητά της.

Σε γενικές γραμμές, ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος αποτελεί αναμφισβήτητα μια μείζονος σημασίας διαδικασία, καθώς μας παρέχει όλα τα μέτρα για την μείωση των παραγόντων κινδύνου αλλά και για την καθυστέρηση της εξέλιξης οποιασδήποτε νόσου, καθώς και για τη μείωση των επιπλοκών της!

Παναγιώτης Λούτσος – Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος

Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου και Πιστοποιημένος στην Κολποσκόπηση Τραχήλου Μήτρας