Έκτακτη σύσκεψη ανακοίνωσε για σήμερα ο ΠΟΥ, ώστε να εξεταστεί το πιο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού μέχρι σήμερα. Το νέο στέλεχος της Μποτσουάνα ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις και αυξάνει τους φόβους ότι μπορεί να «αφοπλίζει» ανοσία και αντισώματα.

Ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι η παραλλαγή B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο ΠΟΥ θα την ονομάσει «Nu».

Είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας μόλυνσης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν είχε λάβει θεραπεία.

Ο ιολόγος του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, Τoμ Πίκοκ, εκτιμά ότι «προς το παρόν είναι ελάχιστα τα κρούσματα της μετάλλαξης στην περιοχή της Αφρικής τα οποία έχουν ελεγχθεί. Αλλά θα πρέπει να αναλυθούν πολύ προσεκτικά λόγω του “τρομακτικού” προφίλ της παραλλαγής ως προς το προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας», λόγω των 32 μεταλλάξεων.

Αναστολή για πτήσεις προς και από τον αφρικανικό νότο
Διεθνώς έχουν ήδη ξεκινήσει να επιβάλλονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αφορούν τις νότιες χώρες της Αφρικής. Σημειώνεται ότι η εκδοχή B.1.1.529 εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα και τη Νότιο Αφρική.

Ήδη, η Βρετανία έχει επιβάλλει ταχέως ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Νότιο Αφρική και την Μποτσουάνα (όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα), καθώς και τις Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Λεσόθο και Εσουατίνι (γνωστή στην Ελλάδα ως Σουαζιλάνδη), παρότι δεν έχει αναφερθεί κρούσμα εντός της βρετανικής επικράτειας. Το ίδιο έπραξε σχεδόν ταυτόχρονα και η Ιαπωνία, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και το Ισραήλ με περιορισμούς για 7 χώρες.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε την προσθήκη τους στη λίστα με τις κόκκινες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι πτήσεις από και προς αυτές τις χώρες προσωρινά αναστέλλονται, από τις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα. Κανένας ξένος υπήκοος που βρέθηκε σε αυτές τις χώρες το προηγούμενο 10ήμερο δεν θα μπορεί να εισέλθει στη Βρετανία, ενώ Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες που επιστρέφουν, από την Κυριακή θα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία covid. Όσοι επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες θα αυτοπεριοριστούν στις κατοικίες τους και θα τους γίνουν pcr τεστ από τον βρετανικό «ΕΟΔΥ», την υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας.

Πρόταση Κομισιόν για διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής
Πριν από λίγο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής B.1.1.529.