Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα πρώτα πραγματικά στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες για τον καρκίνο της μήτρας, καθώς έδειξαν ότι το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) τον εξάλειψε σε ποσοστό σχεδόν 90%.

Το βρετανικό ινστιτούτο για τον καρκίνο περιέγραψε τα ευρήματα ως «ιστορικά» προσθέτοντας ότι δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό σώζει ζωές.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι καρκίνοι της μήτρας προκαλούνται από ιούς και οι επιστήμονες εκφράζουν την ελπίδα ότι το εμβόλιο μπορεί να τους εξολοθρεύσει.

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας χορηγείται σε κορίτσια από 11 έως 18 ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για την εμβολιαστική τους κάλυψη στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο βρίσκεται συνολικά κοντά στο 40%. Είναι μικρότερο στα κορίτσια 11-12 ετών και αυξάνεται βαθμιαία στο κορίτσια 13-18 ετών, κατόπιν όμως και πάλι ελαττώνεται.

Επίσης, εμβολιάζονται ειδικές κατηγορίες ενηλίκων μέχρι τα 26 έτη που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, κακοήθη νεοπλάσματα ή HIV, είναι σε ανοσοκαταστολή ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet, εξέτασε τι συνέβη μετά την εισαγωγή του εμβολίου για τα κορίτσια στην Αγγλία το 2008 και έδειξε μείωση τόσο στις προκαρκινικές αναπτύξεις όσο και κατά 87% στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος», είπε ο καθηγητής Peter Sasieni, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου.

Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προκαρκινικούς καρκίνους.

Ο καθηγητής Sasieni λέει ότι αυτό είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου» επειδή όσοι εμβολιάζονται είναι ακόμη νέοι για να νοσήσουν από καρκίνο, επομένως οι αριθμοί θα αυξάνονται συνεχώς με τον καιρό.