Στην αλλαγή ηγεσίας στην Άμεση Δράση προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον απόηχο της φονικής καταδίωξης στο Πέραμα που κατέληξε στον θάνατο του νεαρού Ρομά από μαζικά πυρά αστυνομικών.

Ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πέντε μέτρα και πρωτοβουλίες «άμεσης εφαρμογής, καθώς και σε δύο δράσεις θεσμικού χαρακτήρα», μετά και την παράδοση, από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, του πορίσματος με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. στην φονική καταδίωξη στο Πέραμα. 

Ειδικότερα, ο υπουργός ανακοίνωσε «αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία».

Επίσης, «ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η υλοποίηση των σχετικών μέτρων να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.».

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

 1. Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς.
 2. «Ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Την ευθύνη υλοποίησης, αξιοποιώντας την κατάλληλη ομάδα αξιωματικών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και η δράση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου».
 3. Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.
 4. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.
 5. Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

Τι έδειξε το πόρισμα για την φονική καταδίωξη

Από το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης για τη φονική καταδίωξη στο Πέραμα, το οποίο παραδόθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη προκύπτουν τα εξής:

 • Κακός συντονισμός δυνάμεων
 • Ασαφείς εντολές από το κέντρο
 • Έλλειψη εκπαίδευσης στην διαχείριση και όχι μόνο
 • Πρόβλημα στις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου
 • Ελλιπής εικόνα της συνολικής κατάστασης
 • Απουσία επικεφαλής στο κέντρο της Άμεσης Δράσης

Στο πόρισμα σημειώνεται ακόμη πως από τις συνολικά 38 σφαίρες που έπεσαν, ορισμένες εκ των οποίων τραυμάτισαν θανάσιμα τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη, τις 32 τις έριξαν οι 3 αστυνομικοί από τους 7 που βρίσκονταν στο σημείο.