Τουλάχιστον 16 νέες ακροδεξιές οργανώσεις μετά την διάλυση της Χρυσής Αυγής Νέες φαίνεται πως έχουν καταγράψει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με σχετική έρευνα, η οποία αν και έχει πραγματοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει δημοσιευθεί καθώς παραμένει απόρρητη. 

Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, οι εφτά τις οργανώσεις από αυτές έχουν καταγραφεί στην Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Guardian, οι εθνικιστικές αυτές ομάδες, συχνά στηρίζονται από την Ορθόδοξη εκκλησία και έχουν ενισχυθεί σημαντικά από τις συγκεντρώσεις που γινόντουσαν το 2018 εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ομάδες αυτές είναι το ίδιο ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντισημιτικές όπως και η νεοναζί της Χρυσή Αυγής, πιστεύοντας στην ανωτερότητα της ελληνικής φυλής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ομάδες αυτές, μόνο στην Θεσσαλονίκη, καταγράφουν 5.000 μέλη.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου διευθυντής του «Σημείο», της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα ακροδεξιά κινήματα, δήλωσε ότι «υπάρχει ισχυρή παράδοση του εθνικισμού στην Βόρεια Ελλάδα, λόγω του Μακεδονικού ζητήματος».

Στην συνέχεια, πρόσθεσε ότι «πολλές από αυτές τις ομάδες έκαναν την εμφάνιση τους μέσα από τα αντιεμβολιαστικά κινήματα, καθώς τα νούμερα τον εμβολιασμών στην Βόρειο Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά, αλλά σίγουρα κάποιες από αυτές έχουν δεσμούς με την Χρυσή Αυγή και με πρώην βουλευτές της που βρίσκονται στην φυλακή». Αυτό που ανησυχεί, όμως τον κ. Παπαϊωάννου είναι η καθυστέρηση των αρχών να απαντήσουν στην νέα απειλή.

Ο κ. Παπαϊωάννου στάθηκε και στην αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη λέγοντας ότι «Μετά από την περσινή απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, τμήματα του δικαστικού σώματος φαίνεται να την αμφισβητούν με την απελευθέρωση του Πατέλη, παρά το γεγονός ότι παρενέβη έγκαιρα εισαγγελέας για να επανεξετασθεί η αποφυλάκιση του».

Γενικά, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, η στάση της κυβέρνησης να μην κατακρίνει ανοιχτά την ακροδεξιά και να υπουργοποιεί πρώην στελέχη ακροδεξιών κομμάτων, έχει επικριθεί έντονα από την αντιπολίτευση, καθώς, δίνει πάτημα στις ομάδες αυτές να αναπτυχθούν. Όπως δήλωσε στον Guardian ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου: «η στάση της κυβέρνησης βοήθησε να δημιουργηθεί ένα κλίμα από το οποίο μπορούν να προκύψουν εξωφρενικές αποφάσεις, όπως η αποφυλάκιση Πατέλη».