Ενίσχυση των μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια έκακτης ενημέρωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το κονδύλι για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα 326 εκατ. ευρώ και για το επίδομα θέρμανσης στα 168 εκατ. ευρώ. «Οι συνολικές κυβερνητικές παρεμβάσεις θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε. 

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και ότι θα υπάρξουν αυξήσεις που φτάνουν το 68% στο ποσό του επιδόματος ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ. Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Απο την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος διπλασιάζεται. Έτσι, συνέχισε, η επιδότηση από τα 30 ευρώ ανά κιλοβατώρα αυξάνεται στα 60 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα αυξάνεται περαιτέρω η οικονομική ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσό 18 ευρώ το μήνα από τα 9 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. «Εφόσον χρειαστεί το ύψος τη ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί», πρόσθεσε. 

Αναλυτικότερα ανακοινώθηκε: 

  • Υπερδιπλασιασμός της εισφοράς ενεργειακής μετάβασης από τα έσοδα των δημοπρασιών του διοξειδίου του άνθρακα, από 150 εκατομμύρια ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ
  • Διπλασιασμός επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά και αύξηση της κρατικής στήριξης κατά  100%
  • Κρατική επιδότηση 60 ευρώ τη MWh (από 30 ευρώ), που σημαίνει 18 ευρώ το μήνα σε ένα μέσο νοικοκυριό (με κατανάλωση έως 300 kWh σε μηνιαία βάση)
  • Στήριξη με 80 ευρώ τη MWh στους δικαιούχους του οικονομικού τιμολογίου, που συνεπάγεται μηνιαία επιδότηση 24 ευρώ
  • Οριζόντια έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο από την ίδια την εταιρεία.