Την απόφαση για είσοδο των ιδιωτών στο ΕΣΥ, μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανακοίνωσε με συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας, επιπλέον, πως ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας.

«Θα έχουμε ποιοτικούς δείκτες, θα λειτουργεί ως κανονική ασφαλιστική εταιρία», είπε ο Θάνος Πλεύρης για τον ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις υλοποιήσει και στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είπε ακόμη ότι όλα τα νοσοκομεία θα αξιολογηθούν, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποια δεν θα περάσουν την αξιολόγηση. 

Το «κάρφωμα» από τον όμιλο Κουρτάκη

Σημειώνεται πως σε σημερινό δημοσίευμα του «powergame.gr» και της στήλης «big mouth», του ομίλου Κουρτάκη, αναφέρεται πως ο Θάνος Πλεύρης τοποθετήθηκε στο υπουργείο Υγείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακριβώς για αυτό το λόγο, δηλαδή την είσοδο των ιδιωτών στο ΕΣΥ. Ο νέος υπουργός Υγείας φέρεται να έχει πάρει «σαφείς οδηγίες» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «έκοψε» από το υπουργείο Υγείας τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη επειδή «επέδειξαν ολιγωρία» στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Ότι δεν κατάφερε να κάνει μέσα σε δύο χρόνια ο Κικίλιας, είναι αποφασισμένος να το δρομολογήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Και δεν αναφέρομαι στη διαχείριση της πανδημίας και στα όσα κυριαρχούν καθημερινά στα κανάλια, αλλά σε κάτι πιο δομικό που σχετίζεται με το σύστημα Υγείας. Στις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ)» .

«Όπως μαθαίνω από αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, ο Πλεύρης, έχει πάρει σαφείς οδηγίες επ’ αυτού από τον ίδιο τον πρόεδρο Κυριάκο. Η άνωθεν εντολή αν κατάλαβα καλά, προβλέπει σπάσιμο αυγών και όχι δημόσιες σχέσεις. Α και για να ξέρετε ότι ο πρώτος και βασικός λόγος που ο Μητσοτάκης ανασχημάτισε συνολικά το Υγείας, είχε να κάνει με την ολιγωρία που επέδειξαν οι Κικίλιας – Κοντοζαμάνη».