Αδιαφανείς διαδικασίες και υπέρογκες αμοιβές για έργα καθαρισμού δασών από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 51 βουλευτές του.

Με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μείζον πολιτικό θέμα και σημειώνουν ότι τη φετινή χρονιά που η Ελλάδα βίωσε τη βιβλική καταστροφή των Δασικών Πυρκαγιών, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας παρότι «αναρμόδια» (και κατά δήλωση του πρώην Υφυπουργού κ. Χαρδαλιά) προχώρησε σε αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων για καθαρισμό σε 18 περιοχές στην Αττική και στο Σέιχ Σου, με επιλεκτική χρήση άρθρων του νόμου 4662/2020, περί κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης, με αδιαφάνεια και ανεξήγητες ρήτρες εμπιστευτικότητας, όπως σημειώνουν οι Βουλευτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι οι εργασίες που διενεργήθηκαν στο περιαστικό δάσος του Σειχ Σου όπου το κόστος επταπλασιάστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη σύμβαση που υπογράφηκε από τη δασική υπηρεσία για την ίδια περιοχή.

«Εκτός από το υπέρμετρο κόστος της σύμβασης πολλά ερωτηματικά προκαλεί και η ίδια η διαδικασία ανάθεσης που επιλέχθηκε, καθώς αυτή έγινε χωρίς δημοσιότητα ενώ προηγήθηκε η υπογραφή της σύμβασης της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί και η άγνοια του ΥΠΕΝ για τους καθαρισμούς που διενεργούνταν στο Σειχ Σου τον Αύγουστο από το συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας καθώς σε σχετική απάντηση κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις εργασίες αυτές», αναφέρεται στην ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι βουλευτές ζητούν ακόμη, να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τις περιοχές αυτές, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την υπογραφή τους, οι μελέτες στις οποίες στηρίχτηκαν, καθώς και οι υπηρεσίες που της ενέκριναν και διενέργησαν τους προβλεπόμενους ελέγχους κατά την υλοποίηση των έργων καθαρισμού.