Ηκυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022, που θα είναι ριζικά διαφορετικός από εκείνον που ισχύει μέχρι σήμερα. Μία από τις βασικές του αλλαγές θα είναι ότι δεν θα υπάρχει ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν σε περιουσίες που αθροιστικά ξεπερνούσαν τις 250.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Έτσι όσοι έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία και βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες (13.09.2021) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος».

Ολοκληρωμένη εικόνα για τις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, για τους συντελεστές και για το ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπάρξει προς το τέλος Νοεμβρίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομοίωσης που ήδη γίνονται.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12 με την πρώτη τον Μάρτιο του 2022 και την τελευταία ή τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Μάρτιο του 2023, είναι τα εξής:

  • Ως βάση υπολογισμού θα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές.
  • Παύει να ισχύει ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος και ενσωματώνεται στον κύριο. Μέχρι σήμερα ίσχυε για όσους έχουν αθροιστικά στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ. 
  • Θέσπιση νέας κλίμακας με νέους συντελεστές, οι οποίοι και θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων  του ακινήτου.
  • Όλες οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.
  • Παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.