Μεγάλος είναι ο φόβος των ειδικών για τη διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία που ξεκίνησαν σήμερα, με τις εκτιμήσεις να οδηγούν σε λουκέτα και ανοιχτό «παράθυρο» για τηλεκπαίδευση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων. «Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» ανέφερε σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες.

Παράλληλα, η πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%.

Από τη μεριά του, μιλώντας στο iatropedia ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν».

Αθηνά Λινού: Σχολεία θα κλείσουν, έξαρση σε 2-3 εβδομάδες

leibadaarh

Νικόλ Λειβαδάρη«Δεν έχουμε μετόχους-εκατομμυριούχους, δεν είμαστε κυβερνητικό ή κομματικό non paper»Συνδρομή >Δωρεά >ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ
TVXS

Αλλά και η Αθηνά Λινού, εξέφρασε την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας πως τις επόμενες 2-3 εβδομάδες υπάρχει κίνδυνος να δούμε έξαρση στις σχολικές αίθουσες. «Κάποια σχολεία θα κλείσουν επειδή οι γονείς δεν θα στέλνουν τα παιδιά τους μετά από κρούσματα», εκτίμησε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1.

«Πριν κρυώσει ο καιρός θα έχουμε κρούσματα. Σήμερα – αύριο θα βρεθούν παιδιά που δεν έχουν ιδωθεί εδώ και σχεδόν 3 μήνες. Σήμερα δεν θα βρεθούν κρούσματα. Δεν είχαμε συγχρωτισμό τις προηγούμενες μέρες. Θα αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα και σταδιακά», είπε και συνέχισε: «Τις επόμενες 2-3 εβδομάδες είναι πιθανό να δούμε έξαρση. Πέρυσι είχαμε άλλο στέλεχος. Φέτος είναι πολύ πιο μεταδοτικό».

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία, είπε: «Κάποια σχολεία θα κλείσουν και θα κλείσουν όχι μόνο λόγω της διασποράς, αλλά επειδή αρκετοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο μετά από κρούσματα στην τάξη. Και δεν μπορείς να πεις τίποτα στους γονείς που φοβούνται».

Στη συνέχεια η Αθηνά Λινού είπε ότι οι γονείς πρέπει να περάσουν το μήνυμα της αυτοπροστασίας στα παιδιά, αλλά χωρίς να τους δημιουργούν αγωνία και στρες.

«Μικρότερο από το 10% είναι το ποσοστό των παιδιών που είναι πλήρως εμβολιασμένο, αλλά ακόμα κι αυτό είναι βοήθεια. Δεν λύνει, όμως, το πρόβλημα. Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, θα έρθουν κοντά. Πρέπει να περάσει το μήνυμα της αυτοπροστασίας», είπε και πρόσθεσε: «Το δεύτερο είναι το στρες που δημιουργείται στα μικρά κυρίως παιδιά. Έχουν μια αγωνία οι γονείς που μεταφέρεται στα παιδιά. Έντεχνα οι γονείς πρέπει να κρατάνε τις ανησυχίες τους κρυφές από τα παιδιά και να τα ενθαρρύνουν παράλληλα να τηρούν τα μέτρα. Πρέπει να λέμε στα παιδιά να προσέχουν, αλλά και ότι είμαστε μια χώρα με καλούς γιατρούς και δεν πρέπει να φοβούνται. Είναι αγχωτικό όλο αυτό για τα παιδιά».

Για το κόστος των τεστ τα οποία υποχρεούνται πλέον να κάνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μίλησε η Αθηνά Λινού, προτείνοντας να μην πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς χώρους. «Είναι δύσκολο οικονομικά το κόστος αυτών των τεστ. Το καταλαβαίνω και είναι ακόμα πιο δύσκολο για όσους είναι σε αναστολή. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε εύκολα. Η παρατήρηση που είχαν κάνει από την αρχή είναι γιατί να γίνονται τα τεστ αποκλειστικά σε ιδιωτικούς χώρους; Γιατί να μην πηγαίνουν αυτά τα χρήματα σε ένα κρατικό κορβανά και να πηγαίνουν για την καταπολέμηση της πανδημίας;»

«Υπάρχουν τρύπες στις οδηγίες. Όπως και σε αυτές για τα σχολεία. Σκεφτείτε ότι σε ένα τμήμα που αρρωστήσει ένα παιδάκι, θα πρέπει ο δάσκαλος να δει με ποιον καθόταν, ποιοι κάθονταν πίσω του, με ποιους έκανε παρέα», πρόσθεσε για τα μέτρα που ξεκινούν από σήμερα.