Τρόπους προκειμένου να αποφύγουν τα υποχρεωτικά rapid test φαίνεται πως αναζητούν πολλοί ανεμβολίαστοι πολίτες, ακόμη και με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών έναντι “αμοιβής”.

Όπως αναφέρει μάλιστα σε ρεπορτάζ του το iatropedia, σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ιδιώτες αλλά και επιχειρηματίες πιέζουν ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων να δηλώσουν ψευδώς “θετικά” αποτελέσματα στα rapid test, τα οποία στη συνέχεια δύνανται να εξασφαλίσουν εξάμηνο πιστοποιητικό νόσησης και απαλλαγή από την υποχρέωση της διενέργειας rapid test με δαπάνη των πολιτών, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

Παρόμοιες πιέσεις δέχονται και οι γιατροί στα εμβολιαστικά κέντρα, με τους επιτήδειους να τους προτείνουν “εικονικούς εμβολιασμούς” έναντι χρηματικής αμοιβής.

“Ξεπερνούν κάθε λογική οι προτάσεις”

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει ότι το φαινόμενο έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις:

“Οι πληροφορίες έρχονται από όλη την Ελλάδα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, από πολλές περιοχές. Υπάρχει μεγάλη πίεση της κοινωνίας -και κάποιων αντιεμβολιαστών κυρίως- απέναντι στους γιατρούς, να τους χορηγήσουν έναντι κάποιου αντιτίμου ένα θετικό rapid test για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης. Ή πολλές φορές πιέζουν και τους συναδέλφους στα εμβολιαστικά κέντρα να δηλώσουν εικονικό εμβολιασμό. Είναι μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, δεν είναι μικρή, γιατί οι πληροφορίες μου έρχονται από πάρα πολλές περιοχές και πολλές πλευρές, κυρίως ως καταγγελία των γιατρών”, αποκαλύπτει η κα. Άννα Μαστοράκου.

Σύμφωνα με την ίδια, οι προτάσεις που κάνουν σε γιατρούς και ιδιοκτήτες των διαγνωστικών εργαστηρίων ξεπερνούν κάθε λογική.

“Πλέον γίνεται χαμός. Παίρνουν πάρα πολλά τηλέφωνα και λένε: “πόσα θέλεις για να μου δώσεις ένα ψεύτικο rapid test” ή “πόσα θέλεις για να με δηλώσεις ότι έχω εμβολιαστεί” χωρίς φυσικά να προσέρχεται για εμβολιασμό. Ειδικά τώρα τελευταία με τα rapid test που πλέον θα είναι υποχρεωτικά από 13 Σεπτέμβρη, υπάρχει μια πίεση του τύπου: “πόσα θες γιατρέ, γιατί δεν θέλω να έρχομαι. Με ένα πεντάευρο είσαι ικανοποιημένος να με δηλώσεις στο σύστημα ότι έχω κάνει;”. Έτσι ώστε να παίρνει ο ενδιαφερόμενος αυτό που θέλει και να γλιτώνει ο γιατρός τα αναλώσιμα και τα εργατικά”, τονίζει η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ.

“Τρύπες”στο σύστημα 

Επιπλέον, επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν αρκετούς ανεμβολίαστους υπαλλήλους- επιχειρούν να επιτύχουν ακόμη και συνολικές διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς, για να προσφέρουν “κάλυψη” στους ανεμβολίαστους εργαζόμενούς τους, ώστε να μην κάνουν τεστ.  Καταφεύγουν μάλιστα σε “παζάρια” για να επιτύχουν “καλύτερες τιμές”.

“Οι γιατροί έχουν μείνει εμβρόντητοι”, λέει η Άννα Μαστοράκου και εξηγεί: “Υπήρξαν και επιχειρηματίες που επιχείρησαν να κάνουν διαπραγμάτευση με διαγνωστικά κέντρα για το προσωπικό τους. Δηλαδή, λένε παραδείγματος χάριν: “έχω 50 άτομα προσωπικό ανεμβολίαστους, πόσα θέλεις να μου τους δηλώνεις όλους ότι έκαναν rapid;”. Έχουμε μείνει άφωνοι πραγματικά. Δηλαδή τους προτείνουν, αντί να τους δίνουν 500 ευρώ την εβδομάδα για να κάνουν τα rapid test, να τους δίνουν 150 ευρώ χωρίς κόπο, έξοδα και εργασία, για να τους δηλώνουν όλους και να μην υποβάλλονται καθόλου σε τεστ”, υποστηρίζει η γιατρός, η οποία είναι και η ίδια ιδιοκτήτρια ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου στην Πάτρα.

“Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αυτό που γίνεται”, σχολιάζει συνεχίζοντας η κα. Μαστοράκου, η οποία όπως λέει έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών και για “τρύπες” στο σύστημα, δηλαδή για γιατρούς που έχουν υποκύψει στις πιέσεις. Όλες οι καταγγελίες είναι προφορικές:

“Δεν υπάρχουν καταγγελίες έγγραφες. Όλη αυτή η συζήτηση, επειδή όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πάρα πολύ επικίνδυνη, είναι όλη προφορική. Δεν υπάρχει τίποτα επίσημο. Ωστόσο, κυκλοφορεί “ενημέρωση” μέσα στην κοινωνία, αν έχουν “τρυπώσει” κάποιοι και που έχουν καταφέρει να “τρυπώσουν”. Κάποιοι έχουν κάνει αναφορά ακόμη και για νοσοκομεία, ότι κατάφεραν να πάρουν ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμών. Αλλά είναι πολύ σποραδικά τα περιστατικά που ακούγονται”.

Εάν αυτή η κατάσταση πάρει διαστάσεις, θα διαμορφωθεί μια «στρεβλή» εικόνα της πανδημίας κι αυτό δεν αποκλείεται να επιφέρει καίριο χτύπημα στην αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Επίσης, το σίγουρο είναι ότι άνθρωποι θα κινδυνεύσουν από τους δήθεν «εμβολιασμένους» ή «αναρρώσαντες», λέει η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

“Πραγματικά θα χαθεί η εικόνα. Χάνεται η “μπάλα” για όλα. Και για την επιδημιολογική επιτήρηση και για την ασφάλεια, για όλα. Εγώ γι’ αυτό το καταγγέλλω. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο από τη στιγμή που δίνουμε όλοι μία μάχη, κάποιο κομμάτι της κοινωνίας να μην αντιλαμβάνεται τις συνέπειες. Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που βιώνουμε”, καταλήγει η ίδια.