Το απόλυτο χάος επικρατεί γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και όχι μόνο, ενώ έχουν βρει τραγικό θάνατο τουλάχιστον δώδεκα άτομα, τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για σχηματισμό κυβέρνησης με ένοπλους να ελέγχουν όλα τα σημεία της πόλης. Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωνε πως άνδρες του αμερικανικού στρατού πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να ελέγξουν το πλήθος στην περιοχή του αεροδρομίου στην Καμπούλ

Σύμφωνα με στέλεχος των Ταλιμπάν, οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε σε ποδοπατήματα, γι΄αυτό και κάλεσε τους πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου, να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν. «Δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν στο αεροδρόμιο» δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, με τους αδίστακτους ισλαμιστές να εμποδίζουν πολλούς Αφγανούς να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Λίγες ώρες πριν, στρατιώτες των Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό στο αεροδρόμιο προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί. «Δεν έχουμε πρόθεση να τραυματίσουμε κανέναν» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος των Ταλιμπάν. Ο ίδιος τόνισε ότι για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο ευθύνεται το σχέδιο εκκένωσης των δυτικών δυνάμεων.

«[Οι Ταλιμπάν] ζήτησαν από όλους να επιστρέψουν στη δουλειά τους- αλλά οι άνθρωποι φοβούνται και δεν θέλουν να βγουν από τα σπίτια τους. Όλοι προσπαθούμε να μείνουμε σπίτι» δηλώνει στο BBC μια νεαρή γυναίκα από την Καμπούλ.

Όπως καταγγέλλει, πολλοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν από τους Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Νανγκαρχάρ -συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων- και οι έρευνες σε σπίτια συνεχίζονται. «Υπάρχει τόση αταξία και αβεβαιότητα, οι δεσμεύσεις τους δεν συνάδουν ακόμα με τη δράση τους». Λέει ότι έχει ακούσει, επίσης, αναφορές από συγγενείς ότι οι Ταλιμπάν επιτρέπουν μόνο τους αλλοδαπούς στο αεροδρόμιο και κρατούν μακριά τους Αφγανούς.

Επισκέψεις Ταλιμπάν στα σπίτια

Στο μεταξύ, ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σε πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ειρήνη, ευημερία και φάνηκε να κρατούν αποστάσεις από τους προηγούμενους κανόνες που προέβλεπαν την απαγόρευση της εργασίας για τις γυναίκες. Όμως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανήσυχοι.

Η 38χρονη Γουασίμα είπε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της (εργάζεται σε οργάνωση αρωγής) και τον μισθό της αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της, σύμφωνα με όσα περιέγραψε η ίδια.

Πάνω από 12 άνθρωποι ανέφεραν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια. Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων. Αν και οι Ταλιμπάν ενεθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν δεν έχει ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις επισκέψεις. Στη συνέντευξη Tύπου της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε πως η ισλαμιστική οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με άλλες χώρες, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας.