Σε γέλια ξέσπασε ένας Ταλιμπάν όταν μια δημοσιογράφος τον ρώτησε on camera, αν στη νέα κυβέρνηση θα μπορούν να συμμετέχουν και γυναίκες. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει σε διεθνές επίπεδο μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για τις εικόνες χάους αλλά και για την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών.

Ο Ταλιμπάν ξεκαθάρισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα βασίζονται στη σαρία και όταν ερωτώθηκε για τον αν θα μπορούν ψηφίζουν και να εκλέγονται… γέλασε. Ζήτησε μάλιστα από την δημοσιογράφο να σταματήσει να τραβάει.

Είναι μια ενδεικτική εικόνα στο ότι οι διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν ότι θα «σεβαστούν» τα δικαιώματα των γυναικών και πως «θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία και θα μπορούν να φεύγουν μόνες τους από τα σπίτια τους χωρίς ανδρική συνοδεία» δεν πείθουν.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το νέο καθεστώς θα στηρίζεται στην σαρία, γεγονός που οδηγεί αυτομάτως στην καταπάτηση των ελευθεριών των γυναικών, καθώς δεν μπορούν να εκφραστούν, να αποφασίσουν μόνες τους και αντιμετωπίζονται ως… αντικείμενα.