Του Στελιου Κούλογλου

Τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε δύο λάθος κινήσεις. Η μία, την Κυριακή, ήταν η selfie με μαγιό, από την παραλίας της Κρήτης, όταν η χώρα καιγόταν φωτιές και καύσωνας. Η άλλη ήταν τη Δευτέρα, όταν σε ρόλο ψυκτικού, έδωσε οδηγίες στους πολίτες για να κλείσουν τα θερμοσίφωνα. Τα φιλοκυβερνητικά MME βρέθηκαν σε διαδοχικά διλήμματα: πως να καλύψουν τα περιστατικά που είχαν πάρει διαστάσεις στα social media και σε αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης; 
 
Την επομένη του ενσταντανέ της νέας ανεμελιάς, επέλεξαν το πιο αποτελεσματικό μέτρο «προστασίας » του πρωθυπουργού: έκρυψαν την εικόνα. Δεν δημοσίευσαν τη φωτογραφία από την παραλία. Αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε τόσες είχαν λογοκριθεί.  Ορισμένα μέσα απέφυγαν και την είδηση. Στα «Νέα» θεώρησαν ότι κάτι πρέπει να ειπωθεί, αλλά υπό μορφή απάντησης στην αντιπολίτευση και χωρίς την πρωτογενή είδηση. Στη στήλη με τα λεγόμενα «παραπολιτικά» υπήρχε το παρακάτω σχόλιο: 
 
Η σκέψη του Αλέξη Τσίπρα είναι στην Αχαΐα, σύμφωνα με το ποστ που έκανε για να μπορέσει βασικά να πετάξει την μπηχτή «δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών. Τουλάχιστον όμως όσοι έχουν ευθύνη ας μην προκαλούν, είτε με δηλώσεις αυτοθαυμασμού είτε με σέλφι από παραλίες» για τον αντίπαλό του. Υποθέτω ότι ως λάτρης του νεοκαραμανλικού υποδείγματος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε μια επιτόπια αυτοψία με τζάκετ μέσα στο λάλαρο. 
 
Μέσω του Τσίπρα, μαθαίνουμε παρεμπιπτόντως ότι ο Μητσοτάκης είχε κάνει κάποια selfie. Πώς, που, πότε γιατί, αυτά τα στοιχειώδη της δεοντολογίας δεν τηρήθηκαν. Σε επόμενη σελίδα, η εφημερίδα «καθάριζε» με την αξιωματική αντιπολίτευση: 
 
Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ο πρόεδρος Τσίπρας έχει ξεχάσει εντελώς τα δικά του, θεωρεί ότι πέρασε ένα σφουγγάρι και τα έσβησε από τον μαυροπίνακα της ιστορίας. Η αλήθεια είναι ότι εκείνος δεν συνήθιζε να κοινοποιεί σέλφι από τις διακοπές του, καλά καλά δεν ξέραμε πού πήγαινε – σε μία περίπτωση, τον συναντήσαμε, μέσω δυο φωτογραφιών, αραχτό σε ένα κότερο μιας πλουσίας. Και μάλιστα, έπειτα από το τραγικό αποτέλεσμα μιας πυρκαγιάς στο Μάτι, που είχε 102 νεκρούς
 
Ο πρωθυπουργός πήγε να διορθώσει με την επίσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, αλλά το παρατράβηξε και άρχισε να δίνει οδηγίες τύπου «σβήστε φώτα και θερμοσίφωνες». Νέες αντιδράσεις στα social media, με τα « Νέα» να προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση.  Ο τίτλος ήταν «Βγαίνει μπροστά(ο Μητσοτάκης-ΣΣ) ξορκίζοντας την κυβερνητική ραστώνη» Την οποία ο ίδιος είχε αναδείξει με τη selfi της προηγουμένης!
 
Στο άρθρο δεν αναφέρονται τα περί θερμοσίφωνων, αλλά εμμέσως δικαιολογούνται επειδή ο πρωθυπουργός ήθελε να ..δώσει έμφαση: 
 
Σε μέρες προκλήσεων, το πρωθυπουργικό γραφείο δεν θέλει επικοινωνιακά και επιχειρησιακά στραβοπατήματα, που θα συγχέουν τα μηνύματα προς πολίτες, ούτε εικόνες κυβερνητικής… ραστώνης. Ιδίως για τον καύσωνα, την αγωνία του Μαξίμου να περάσει στην κοινωνία άμεσα το σήμα κρισιμότητας πιστοποιούν οι αναφορές Μητσοτάκη αμέσως μετά τη σύσκεψη..
 
..Αυτές θύμιζαν περίπου «οδηγό επιβίωσης» – μια εξειδίκευση την οποία ο Πρωθυπουργός συνήθως αφήνει για τους συναρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο ίδιος θέλησε να δώσει έμφαση στην ανάγκη να τηρηθούν μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα, «γι’ αυτό επέλεξε ο ίδιος να μιλήσει ακόμα και για τις ώρες αιχμής στη ζήτηση και τη δυσκολία να παραχθεί ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά όταν έχει δύσει ο ήλιος». 
 
Στο απολαυστικό μάθημα δημοσιογραφίας που δίνει με το εξαιρετικό βιβλίο του «Βερολίνο 1933»(εκδ Πόλις) ο  Γάλλος κριτικός των Μέσων Ενημέρωσης Daniel Schneidermann γράφει μεταξύ των άλλων: 
 
«Μιλώντας για λογοκρισία, δεν θα ήταν έντιμο αν ξεχνούσα μια άλλη, πολύ πιο ύπουλη τροχοπέδη στον δημοσιογραφικό αυθορμητισμό: την αυτολογοκρισία που δεν έχει ανάγκη ούτε από οδηγίες, ούτε από φωνές στα γραφεία του υπουργείων· την αυτολογοκρισία για την οποία δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό του».