Ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν διατηρεί σχέσεις με την Ρωσία, κατάφερε με το εμβόλιο Sputnik-V να αναχαιτίσει τον κορονοϊό και να πετύχει το τείχος ανοσίας.

Το Sputnik-V μπορεί να μην έχει πάρει ακόμη έγκριση για χρήση στην Ευρώπη, όμως ένα κράτος της γηραιάς ηπείρου χρησιμοποίησε το ρωσικό εμβόλιο και πέτυχε το τείχος ανοσίας.

Πρόκειται για τον Άγιο Μαρίνο που βρίσκεται στην Ιταλία και ανακοίνωσε ότι πάνω από το 70% των κατοίκων του έχει ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και, κατά συνέπεια, έχει επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης».

Μάλιστα, η εμβολιαστική εκστρατεία άρχισε τον περασμένο Μάρτιο, και σε ποσοστό 90% χρησιμοποιήθηκε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, στο κρατίδιο που έχει περίπου 33.000 κατοίκους.

Επίσης, επί σειρά εβδομάδων δεν καταγράφονταν κρούσματα, όμως πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες άρχισαν να προκύπτουν νέα περιστατικά, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα. Στην παρούσα φάση τριάντα πολίτες είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ όλοι τους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται σε κατ΄οίκον απομόνωση.

Ακόνη, λόγω του ότι το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όσοι πολίτες του Αγίου Μαρίνου επισκεφθούν την Ιταλία από τις 6 Αυγούστου και μετά, αναμένεται να μην μπορούν να καθήσουν σε κλειστούς χώρους των καφέ και εστιατορίων, και να εισέλθουν σε αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διότι δεν θα διαθέτουν «πράσινο πάσο».

Έτσι, μόνη εναλλακτική είναι η πραγματοποίηση συχνών τεστ, που να πιστοποιούν ότι είναι αρνητικοί στον ιό.