«Μύκονος» τείνει να γίνει η Πάρος, όπου το ιικό φορτίο έχει πάρει την ανιούσα.

Μετά τη Μύκονο, που εδώ και μέρες τελεί υπό καθεστώς lockdown, ένα από τα νησιά που βρίσκονται μια ανάσα από την ένταξή του στο κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας του επιδημιολογικού χάρτη, είναι η Πάρος.

Το νησί παρουσιάζει αύξηση ιικού φορτίου άνω του 180%, η Μήλος 183%, η Ρόδος 151% και η Ζάκυνθος 143%. Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού εκτοξεύονται, την ίδια ώρα που η πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί και τρομάζει τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές δηλώσεις εκ μέρους του κ. Νίκου Χαρδαλιά, οι περιοχές που κινδυνεύουν να τεθούν υπό καθεστώς τοπικού lockdown, είναι η Πάρος, η Σαντορίνη, η Μήλος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

«Σε κάθε περίπτωση, αν σε οποιαδήποτε περίπτωση ”φρενάρει” η μετάδοση του κορονοϊού δεν θα επιβληθεί κανένα νέο περιοριστικό μέτρο, ενώ, αν η διασπορά γίνει ακόμη μεγαλύτερη, τότε και απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί και θα επιβληθεί το κλείσιμο της μουσικής», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

  • Έκκληση του δημάρχου Πάρου στους συμπολίτες του να τηρούν τα μέτρα προστασίας και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν

Έκκληση προς όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν, και να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα προστασίας τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή, απευθύνει ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος σε μήνυμά του προς τους κατοίκους του νησιού.

Επισημαίνει πως παρόλο που «μέχρι τώρα, η Πάρος βρίσκεται ψηλά στις θέσεις των νησιών αλλά και της χώρας, όσον αφορά τα ποσοστά του εμβολιασμού στον ντόπιο πληθυσμό» και «οι επιχειρηματίες τηρούν με προσήλωση όλα τα μέτρα προστασίας», «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο ταχύτατος τρόπος με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στον πληθυσμό, αλλά και η υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί που βρίσκεται και φέτος στην κορυφή της προτίμησης των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε» και τονίζει:

«Ας δείξουμε με το παράδειγμά μας στους επισκέπτες μας ότι όπως εμείς προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων, έτσι απαιτούμε κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο. Είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ομαλή συνέχιση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στο νησί μας και μάλιστα λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν, να διαφυλάξουμε το κύρος της Πάρου και των κατοίκων της και να προστατεύσουμε την οικονομία του τόπου, το εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας».

Παράλληλα, στο μήνυμά του ο δήμαρχος Πάρου αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πήρε και παίρνει η δημοτική Αρχή από την έναρξη της για τη θωράκιση του νησιού έναντι του Covid-19 και των μεταλλάξεών του.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

– Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τόσο μέσω γραπτών επιστολών όσο και τηλεφωνικώς, ώστε να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στο νησί με σκοπό τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων τήρησης των μέτρων. Πράγματι, περαιτέρω κλιμάκια της αστυνομίας αναμένονται από στιγμή σε στιγμή στο νησί μας προς τον σκοπό αυτό.

– Ομοίως και με τον Υπουργό Τουρισμού, ο οποίος ζήτησε τη βοήθειά μας για την εξεύρεση δεύτερου ξενοδοχείου αναφοράς που θα φιλοξενεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μετά από ενέργειές μας, ανευρέθη ξενοδοχειακή μονάδα 130 δωματίων και σήμερα υπεγράφη η σχετική σύμβαση. Έτσι, το νησί μας αποκτά μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τους πολίτες και τους επισκέπτες του.

– Υπάρχει καθημερινή αλληλοενημέρωση με τον ΕΟΔΥ από τον οποίο επανειλημμένα ζητήσαμε και τελικά λάβαμε την ενίσχυση των κλιμακίων του στην Πάρο για τη διενέργεια τεστ.

– Πραγματοποιούμε συνεχείς εκτεταμένες απολυμάνσεις στο Κέντρο Υγείας, συνδράμοντας σε οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή.

– Σε συνέχεια των παραπάνω, έχω συγκαλέσει την Επιτροπή Κρίσεων ώστε να έχω την ευκαιρία να λάβω προτάσεις από τους συμμετέχοντες για το τι εισηγούνται από την πλευρά τους.

– Σε εμφανίσεις μου σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, επικοινωνώ πάντα στους δυνητικούς επισκέπτες την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων όταν αυτοί βρεθούν στο νησί μας.

– Τέλος, στην τοπική κοινωνία, τονίζουμε με κάθε ευκαιρία και με κάθε μέσο, την αναγκαιότητα να προβαίνουν οι κάτοικοι σε εμβολιασμό και να τηρούν οι επιχειρηματίες όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τι σημαίνει αυτομάτως η ένταξη μιας περιοχής στο «κόκκινο»

Εάν μια περιοχή ενταχθεί στο επίπεδο κινδύνου «4», ήτοι στο κόκκινο, τότε αυτομάτως τίθενται εν ισχύι τα κάτωθι:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00.

Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

– Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

– Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.

Μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.τ.λ.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.

– Αναστολή οικοδομικών εργασιών.

– Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.