Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για «covid-free» καλοκαίρι, ο κορονοϊός έχει διαφορετική «άποψη», καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν. Τα νησιά που μπαίνουν στο «κόκκινο» και τι συμβαίνει στην Αθήνα.

Παρά το πολύμηνο lockdown, την έναρξη των εμβολιασμών και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για «covid-free» καλοκαίρι, ο κορονοϊός επιμένει, όπως και τα κρούσματα που σημειώνουν άνοδο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η μη τήρηση των μέτρων και το κλίμα χαλαρότητας που δημιουργήθηκε (όπως το περίφημο «πετάμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους», παρόλο που η Επιτροπή δεν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο), έχουν συμβάλει σε άνοδο των καινούργιων μολύνσεων.

Φέτος το καλοκαίρι η ιστορία επαναλαμβάνεται για ακόμη μία φορά, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι για νέα μέτρα, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει περισσότερο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 14 Ιουλίου, παρατηρείται σημαντική διασπορά σε αρκετά ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πόλος τουρισμού, τόσο για τουρίστες από το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό.

Ρέθυμνο και Μύκονος είναι πρωταθλητές στη θετικότητα, καθώς ξεπερνάνε το 3%, ενώ ακολουθούν Πάρος και Σαντορίνη, με πάνω από 1%.

Επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου χτυπάει η θετικότητα και στην ηπειρωτική χώρα, καθώς είναι αρκετά αυξημένη σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Αττικής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με δεδομένα από 5 έως 11 Ιουλίου, είναι το εξής:

Ρέθυμνο: 3,69%

Μύκονος: 3,31%

-Γρεβενά: 3,12%

-Καρδίτσα: 1,70 %

-Νότιος τομέας Αθηνών: 1,39%

-Ιωάννινα: 1,38%

Πάρος: 1,27%

Σαντορίνη: 1,27%

-Ηλεία: 1,17%

-Ανατολική Αττική: 1,12%

-Μαγνησία: 1,06%

Ηράκλειο: 1,05%

-Πειραιάς: 1%

1 krousmata nhsia Athina 14 7 2021

Επιπλέον, η Κρήτη «φλέγεται» από τα κρούσματα, καθώς στις 14/7 σημειώθηκε νέος αριθμός ρεκόρ με 323 καινούργιες μολύνσεις.

Στο Λασίθι τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν από τον μέσο όρο των 12-15 μολύνσεων που είχε καθημερινά, ενώ «καμπανάκι» χτυπά το Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των νέων μολύνσεων στη περιοχή δεν παρατηρείται μόνο σε κρούσματα, αλλά και στην θετικότητα που αγγίζει το 3,69%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, το Ρέθυμνο είναι η περιοχή της Ελλάδας με την μεγαλύτερη θετικότητα για το διάστημα 5- 11 Ιουλίου.

Οι 323 μολύνσεις που εντοπίζονται στην Κρήτη, κατανέμονται ως εξής:

Ηράκλειο127 κρούσματα

Ρέθυμνο110 κρούσματα

Χανιά54 κρούσματα

Λασίθι32 κρούσματα

Τα κρούσματα στην Αθήνα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα στην Αθήνα σημειώνουν άνοδο και μάλιστα σε δήμους, οι οποίοι είχαν σχετικά λίγα κρούσματα.

Πέρα από τον Κεντρικό τομέα που δεν σταμάτησε να «βράζει», ο Νότιος τομέας και ο Βόρειος φαίνεται πως οδεύουν προς το «κόκκινο», με τις μολύνσεις των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, ο Νότιος τομέας συνεχίζει να «βράζει» με τα κρούσματα να σταθεροποιούνται σε υψηλά νούμερα, παρά το γεγονός πως σχεδόν το 50% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

Παράλληλα, αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη μέρα παρατηρείται στο Βόρειο τομέα, ενώ ο Κεντρικός παραμένει σταθερά πρώτος με τα περισσότερα κρούσματα.

Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 996 κρούσματα για την Αθήνα στις 14/6, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

Κεντρικός τομέας: 330 κρούσματα

Νότιος τομέας: 251 κρούσματα

Βόρειος τομέας: 237 κρούσματα

Δυτικός τομέας: 178 κρούσματα

Επίσης, ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν οι εικόνες από το Σύνταγμα, όπου παρατηρήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης.

Δεκάδες αντιεμβολιαστές διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τα νέα μέτρα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό, ενώ μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται είναι «ήρθε η μετάλλαξη των Ελλήνων, λέγεται ενότητα» και «Ορθοδοξία ή θάνατος».

Ακόμη, αρκετοί δεν φορούσαν μάσκα, ενώ δεν υπήρχαν και οι κατάλληλες αποστάσεις.

Έτσι, πέρα από το γεγονός πως μπορει να υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού, ερωτηματικά προκαλεί και η στιγμή που αποφάσισαν να διαδηλώσουν.

Συγκεκριμένα, όσες φορές αντιεμβολιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Αθήνα κατά την πανδημία του κορονοϊού, υπήρχε μικρή συμμετοχή.

Αυτή την φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς όπως δείχνει και ο φακός της EUROKINISSI, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.