Σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού και το «φρενάρισμα» που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ την κυβέρνηση απασχολεί έντονα η αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα νησιά, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να κυριαρχήσει, αλλά και οι μεγάλες συρροές που παρατηρούνται σε κέντρα διασκέδασης.

Η σύσκεψη αυτή έρχεται σε ένα δύσκολο σημείο, καθώς τα 1001 κρούσματα χθες, αλλά και τα 619 σήμερα, φανερώνουν μια ανησυχητική άνοδο, που παρατηρήθηκε ήδη μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, την Τρίτη 29 Ιουνίου καταγράφηκαν 605 κρούσματα, την Τετάρτη 30 Ιουνίου 633, την Πέμπτη 1 Ιουλίου 761, και την Παρασκευή 2 Ιουλίου 771, για να φτάσουμε το Σάββατο σε τετράψηφιο αριθμό μετά από πολύ καιρό.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει ήταν και η αποστροφή της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία σε πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε ότι «ανακόπηκε η καθοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων».

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκφράζουν φόβους πως μπορεί να έχουμε τέταρτο κύμα της πανδημίας ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, κατά την αυρινανή σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου στις 12:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στη διάσκεψη η οποία θα έχει αντικείμενο συζήτησης τις νεότερης εξελίξεις της πανδημίας και το πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο έχει «παγώσει» θα συμμετέχει και η ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs1hkkzf2t0s&playlistId=v-cckisdy0z2ex-st

Στο τραπέζι τοπικά μέτρα και αυστηρότεροι έλεγχοι

Ειδικότερα, στη σύσκεψη είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί η συνδρομή της αυτοδιοίκησης για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Αφενός, θα υπάρξει εντολή ώστε να γίνει μία προσπάθεια ενημέρωσης, προκειμένου να πεισθεί ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί να κάνει το εμβόλιο και αφετέρου να εντοπιστούν τα δυσπρόσιτα σημεία, για να μεταβούν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής καθώς και τυχόν νέα τοπικά μέτρα, όπου κρίνεται απαραίτητο. Με βάση τον χάρτη επικινδυνότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εάν μια περιοχή περάσει στο κόκκινο, αυτομάτως σταματά η μουσική στα καταστήματα εστίασης και επιστρέφουμε σε όριο 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Παράλληλα στο τραπέζι θα πέσει και η εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία και μαγαζιά όπου δεν τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού. Για παράδειγμα, αναμένεται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης που έχουν ανοίξει και στα μπιτς μπαρ.