Η νίκη πρωτιάς των Γάλλων και το τελευταίο τρίτο όπου υστέρησαν οι Γερμανοί. Ο στυλοβάτης Καντέ και ο MVP Κρόος. Γράφει ο Άγγελος Στυλιάδης.

Η Γαλλία πήρε το πρώτο ντέρμπι του Euro και οι αριθμοί δείχνουν πως το έπραξε με παιχνίδι εξυπνάδας και όχι κυριαρχίας. Η εικόνα του αγώνα απέδειξε για μια ακόμη φορά πως κάθε ομάδα που βρίσκει απέναντί της τον Μπαπέ συμβιβάζεται με λιγότερο ρίσκο στην επίθεση προκειμένου να μην δώσει δικαίωμα στον βιρτουόζο αλλά και… σπρίντερ Γάλλο επιθετικό να «τελειώσει» μόνος του τα παιχνίδια.

Η Γαλλία άφησε τη μπάλα στους Γερμανούς, έκλεισε τους χώρους και με την ατομική ποιότητα παικτών της επιχείρησε σε ανοιχτούς χώρους να δημιουργήσει προϋποθέσεις γνωρίζοντας πως είναι η ευκολότερη οδός άμεσης απειλής με τους Μπενζεμά και κυρίως Μπαπέ στην επίθεση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο παίκτης με τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα στο ματς ήταν και ο εκλεγμένος MVP Πολ Πογκμπά με 70 επαφές με τη μπάλα και δεύτερο τον παρτενέρ του στον άξονα της μεσαίας γραμμής Ν’Γκολο Καντέ με 64. Ακολούθησαν οι οι δύο ακραίοι μπακ, Ερναντές και Παβάρ.

Για τη Γερμανία που είχε σαφώς περισσότερη ώρα τη μπάλα στην κατοχή της, όλα δυσκόλευαν όταν πλησίασε στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου αφού δεν κατάφερε να δημιουργήσει προϋποθέσεις παντώντας την αντίπαλη περιοχή σε πολλές περιπτώσεις.

Δημιουργικότερος παίκτης της ήταν -πάλι- ο Μίλερ από τα πόδια του οποίου δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για 4 τελικές των “πάντσερ” στο ματς. Τον ακολούθησαν οι ακραίοι Γκόσενς και Κίμιχ, γεγονός αναμενόμενο από τον τρόπο που έχει στήσει την ομάδα στο γήπεδο ο ομοσπονδιακός προπονητής δίνοντας όλη τη γραμμή ως χώρο ευθύνης στους δύο συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές που έχουν πίσω τους ασφάλεια τριών στόπερ.

Απέναντι σε μια ομάδα που είχε στηθεί εξαιρετικά στο γήπεδο και δεν άφηνε χώρους δημιουργίας και παιχνίδι από τον άξονα στην επίθεση του αντιπάλου, οι Γερμανοί ΔΕΝ επιχείρησαν καν να παίξουν σε κατάσταση απομόνωσης ένας εναντίων ενός. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι Οι Γάλλοι είχε τις διπλάσιες προσπάθειες για ντρίπλα (18 έναντι 9 των Γερμανών) παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοί τους είχαν τη μπάλα και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ρήγματα στην γαλλική άμυνα.

Ο Τόνι Κρόος έχασε την ανάδειξή του ως MVP του αγώνα αφού οι Γάλλοι πήραν το ματς και πήρε αυτό το παράσημο ο Πογκμπά.
Ο Γερμανός αμυντικός μέσος είχε 8 τάκλιν, 5 εκ των οποίων κερδισμένα.
Πίεσε περισσότερες φορές τη μπάλα (29), με δεύτερο στην ομάδα του τον Τόμας Μίλερ με 15!
Είχε τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα για τη Γερμανία (126) με δεύτερο τον Κίμιχ με 90. Μάλιστα οι 26 από αυτές ήταν στο επιθετικό τρίτο, κάνοντας απόπειρα να πάρει πρωτοβουλίες σε χώρους που δεν φάνηκαν ιδιαίτερα στο ματς Γκναμπρι και Χάβερτζ.