Την έντονη δυσαρέσκειά του για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας εκφράζει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), χαρακτηρίζοντας μη εφαρμόσιμη την σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο.

Αναλύοντας τις ενστάσεις του στη σχετική ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο αναφέρει:

«Η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως έχουμε επισημάνει με προηγούμενη επιστολή μας, είναι αδύνατη χωρίς την υποβολή του Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Η προϋπόθεση της υποβολής του Ε3 του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.
Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, ο κλάδος δηλαδή που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες τελικά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα οφέλη. Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και τεχνικές αδυναμίες.

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα είναι ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει την 18η Ιουνίου και ως εκ τούτου, έως την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3.

Πρέπει, επίσης, να προσθέσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου Ν (σ.σ. δηλώσεις Νομικών Προσώπων) και δεν έχουν εκδοθεί οι οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου αυτού, ούτε φυσικά έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. για την υποβολή των δηλώσεων Νομικών Προσώπων.

Επανερχόμενοι στην επιστολή μας, ζητούμε ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ορισθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας.

Με βάση την παραπάνω υποβολή, δηλαδή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων, είναι εφικτό να εκδοθούν τα ανάλογα voucher συμψηφισμού, που θα αφορούν περίοδο οφειλών από 1/7/2021 και μετά».

Καββαθάς Για ψυχολογικούς λόγους οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, σημειώνοντας:  «Ακόμη κι αν είχε ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα ήταν ουτοπία να πούμε πως θα αρχίσει από σήμερα η υποβολή, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Όπως, επίσης, τόνισε με νόημα ο κ. Καββαθάς, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έγινε για… ψυχολογικούς λόγους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να μετουσιωθεί σε υπουργική απόφαση» το δελτίο Τύπου που κάνει λόγο για συμπλήρωση του Ε3 αντί της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης έως τις 17 Ιουνίου 2021.

Αλλά και με αυτή τη… βελτίωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, ο φόρτος των φοροτεχνικών είναι ανυπέρβλητος και τα χρονικά περιθώρια που δίνονται είναι ασφυκτικά. Μάλιστα, όπως ο ίδιος εξήγησε, αν δεν καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης, ώστε η αίτηση να μην αποτελεί απλά εκδήλωση ενδιαφέροντος, «ούτε μέχρι τις 17 Ιουνίου του 2022 δεν θα επαρκεί ο χρόνος», καθώς οι εν δυνάμει δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση είναι περίπου 400.000. «Το πρόγραμμα το περιμένουν όλες οι επιχειρήσεις -πλην των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι εξαιρούνται- παρότι το προβλεπόμενο budget είναι μικρό, μόλις 500.000 ευρώ», πρόσθεσε.