Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στα μουσεία και στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους την Τρίτη, 18 Μαΐου λόγω της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. 

Σημειώνεται πως παράλληλα θα λάβει χώρα και πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμπίπτει με τη χρονική περίοδο της επαναλειτουργίας του Πολιτισμού και της έναρξης λειτουργίας των μουσείων σε όλη τη χώρα από τις 14 Μαϊου.

Την περασμένη χρονιά αναγκαστήκαμε να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα μόνο ψηφιακά. Φέτος, η μεγάλη γιορτή των μουσείων έχει ξεχωριστή σημασία. Αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά από κοντά τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων, αλλά και για τα ίδια τα μουσεία, να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που έλειψαν, από τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας.

Οι χώροι των μουσείων είναι χώροι αλληλεπίδρασης. Χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια για επισκέπτες και εργαζόμενους, αυτή η επικοινωνία πλέον αποκαθίσταται».

Ελεύθερη είσοδος και ψηφιακές δράσεις

Την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, θα είναι ελεύθερη η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης το οποίο θα λειτουργεί από τις 10:00 πμ έως τις 18:00 μμ. Στην αρχαιολογική ανασκαφή οι αρχαιολόγοι θα απαντούν στα ερωτήματα των επισκεπτών. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου και το πωλητήριο του ισογείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Η πρόταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την Ημέρα Μουσείων συμπληρώνει την ψηφιακή δράση του, με τίτλο «Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!», για την οποία το κοινό ανταποκρίθηκε με περισσότερες από 250 ιστορίες εμπνευσμένες από τις συλλογές του. Το Μουσείο επέλεξε 18 από αυτές να ακουστούν με τη φωνή των δημιουργών τους, μέσω ηχητικών αρχείων που δημιούργησαν οι ίδιοι. Τη μέρα λοιπόν αυτή 37 επιλεγμένα εκθέματα έχουν την τιμητική τους μέσα από τις ιστορίες των φίλων του ΑΜΘ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων καλεί το κοινό να συνομιλήσει μαζί του διαδικτυακά στο mbp.education@mbp.com για την επίδραση της πανδημίας στη ζωή του. Να μοιραστεί τις σκέψεις του, να αποκαλύψει τι του έλειψε ή τι του λείπει περισσότερο την περίοδο αυτή. Οι απαντήσεις του κοινού θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης – βίντεο που θα οργανώσει το Μουσείο με αντικείμενα από τις συλλογές του. Παράλληλα το Μουσείο καλεί το κοινό του να μας δηλώσει τι είδους δράσεις θα προσδοκούσε να διοργανωθούν και με ποιες θεματικές.

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης: Στο φετινό εορτασμό της Ημέρας Μουσείων το ΛΕΜΜΘ συμμετέχει με δύο δράσεις: η πρώτη αφορά στην πρώτη παρουσίαση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Museotek που σχεδιάστηκε για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από απόσταση μέσω διαδικτύου. Το μουσείο υποδέχεται διαδικτυακά τα παιδιά από το Greek Primary School of London για μια εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο του καινούργιου εκπαιδευτικού προγράμματος για εξ αποστάσεως υλοποίηση και με πλούσιο πολυμεσικό υλικό, που αναφέρεται στον νερόμυλο – αλευρόμυλο της προβιομηχανικής κοινωνίας. Η δεύτερη του ΛΕΜΜΘ είναι ένα βίντεο που θα προβληθεί στα κοινωνικά δίκτυα με διασκεδαστικό περιεχόμενο που με μεράκι και παιχνιδιάρικη διάθεση που ετοίμασε η Λαογράφος του Μουσείου Ρένα Μπότσιου, με τίτλο «Φαιδρά, τερπνά κι ωφέλιμα… μετ’ εικόνων».

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Στις 18 Μαΐου, οι άνθρωποι του Μουσείου θα εξηγούν στους επισκέπτες πως αξιοποίησαν τα εκθέματα και πως κράτησαν «ανοικτό» το Μουσείο μέσα από διαδικτυακές δράσεις στο κοινό, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μικρούς φίλους. Με τις ξεναγήσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κληρονομιά του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα.

MOMus- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης: Οι φετινές δράσεις του MOMus, που το θέμα του εορτασμού έχει να κάνει με το μέλλον των μουσείων, τον αναστοχασμό και την επανεκκίνησή τους μετά από τόσους μήνες που έμεναν κλειστά λόγων της πανδημίας, είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες. Θα υπάρξουν διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαστήρια και πλήθος εκδηλώσεων. Επίσης, το MOMus θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνουν οι Εθνικές Επιτροπές του ICOM Γαλλίας, Ελλάδας, Φινλανδίας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Solidarity, την Τρίτη 18 Μαΐου στις 14:00-15:30 (ώρα Ελλάδος), με θέμα την αλληλεγγύη μεταξύ των μουσείων σε περιόδους κρίσης.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ: Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις στις 12:00 και στις 19:30, για μικρούς και μεγάλους, στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000). Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση.

Δείτε εδώ όλες τις εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

«Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση»

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Μεταξύ άλλων, το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εφαρμογή «Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης», ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ που προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία: την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, που μετά από πολλούς μήνες είναι και πάλι ανοιχτοί στο κοινό, και τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουν.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο: https://theacropolismuseum.gr/eikoniki-periigisi-sto-moyseio-akropolis

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021.

Οι συλλογές του μουσείου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον. Αύριο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21.

Είναι γεγονός -αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM– ότι η πανδημία αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας.

Ειδικότερα, η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτούργησε και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού.

Έτσι, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, τα μουσεία συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να ενδυναμώσουν τον ουσιαστικό πολιτιστικό και κοινωνικό τους ρόλο και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η δημιουργική δύναμη των μουσείων μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή.