Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αναφορικά με το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Από την άλλη μεριά, με τη ΝΔ συντάχθηκαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το πόσοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν εισέλθει στη σχετική πλατφόρμα, λέγοντας πως δεν είναι «εύκαιρος» να αναφέρει τα σχετικά στοιχεία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατήγγειλε πως οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι λιγότερες από 1.000 και οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους λιγότερες από 100.

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε ως φτηνό πυροτέχνημα, που φανερώνει βαθύτατη ασέβεια όχι μόνο προς τους αποδήμους, αλλά προς την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, το νέο νομοσχέδιο για τους αποδήμους, εφόσον σκοπός του δεν είναι η παραγωγή νόμου αλλά η παραγωγή εντυπώσεων.

«Πώς αλλιώς εξηγείται», αναρωτήθηκε, «να έρχεται χωρίς καμία διαβούλευση η πρόταση να τροποποιηθεί ένας νόμος που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και που διαμορφώθηκε μετά από διαπραγμάτευση μηνών, μετά από μία δύσκολη συμφωνία 5 κομμάτων; Πολύ περισσότερο που δεδομένη η αδυναμία τροποποίησης του νόμου, χωρίς τη σύμπραξη ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που από την αρχή κατήγγειλαν την διαδικασία. Τότε γιατί;»

Όπως σημείωσε, η «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από τα μείζονα και τα κρίσιμα πανδημίας και οικονομίας αλλά και η απόδραση του κ. Βορίδη από την συνταγματική του υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο, που συμφωνήθηκε σχεδόν ομόφωνα το Δεκέμβρη του 2019. Η αποτυχία εφαρμογής είναι ήδη απτή: Σε τριψήφιο νούμερο αριθμούνται οι αιτήσεις και σε διψήφιο οι εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μολονότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί από τον Φεβρουάριο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «τα καύσιμα του πυροτεχνήματος που φιλοδοξεί, αλά Ντέιβιντ Κόπερφιλντ να καλύψει την απόδραση του κ. υπουργού από τις ευθύνες του περιλαμβάνουν τους εξής διαδοχικούς και ανατροφοδοτούμενους ψευδείς ισχυρισμούς, τα παρακάτω τρία ψεύδη:

  • “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέκαθεν υπέρ των περιορισμών”.
  • “Η κυρία Τζάκρη ζήτησε να καταργηθούν οι περιορισμοί τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί και γι’ αυτό και η κυβέρνηση έφερε το νόμο που συζητάμε”
  • “Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει διαρκώς θέσεις”

Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υιοθετεί το γαλλικό, ιταλικό και  πορτογαλικό μοντέλο, το οποίο αποτελεί κατά την Επιτροπή της Βενετίας τη βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική, όπως παραδεχόταν ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ως εισηγητής της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ανάλογη ήταν, άλλωστε, και η πρόταση του Συμβουλίου Αποδήμων Ελληνισμού.

«Στον πυρήνα της πρότασης μας είναι να μπορούν οι απόδημοι να ψηφίζουν τους εκπροσώπους τους. Στον πυρήνα της δικής σας», υπογράμμισε, «είναι το κόμμα. Αυταπατάστε ότι τώρα που χάνετε τις ψήφους των Ελλήνων του εσωτερικού θα σας σώσουν οι ψήφοι του εξωτερικού. Ότι αν χάσετε την πρώτη θέση θα πάρετε το καλπονοθευτικό μπόνους των 50 εδρών με τις ψήφους των αποδήμων. Κούνια που σας κούναγε! Αν νομίζετε ότι έχετε στο τσεπάκι σας τους απόδημους, πλανάστε πλάνην οικτράν» κατέληξε τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.