Σαφείς αιχμές για το κυβερνητικό αφήγημα αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού αφήνει μέσω επιστολής της προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), πρόεδρος της οποίας είναι η Ματίνα Παγώνη, βάζοντας στο επίκεντρο της κριτικής τις σοβαρές ελλείψεις σε ΜΕΘ.

Μάλιστα, τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα δήλωσε πριν από μια εβδομάδα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν». «Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους» επισημαίνει με έμφαση στη δική της επιστολή η ΕΙΝΑΠ.

Προσθέτει δε με νόημα: «Οι γιατροί διασωληνώνουν τους ασθενείς όταν χρειάζεται με καθαρά ιατρικά κριτήρια χωρίς επιλογή. Αμέσως μετά τη διασωλήνωση καταχωρούν on line προς τους αρμοδίους αίτημα για διακομιδή του ασθενούς σε ΜΕΘ. Από εκεί και πέρα η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι θέμα των αρμοδίων και όχι των γιατρών».

Υπενθυμίζεται πάντως πως ανακοίνωση σχετικά με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του είχε εκδώσει και η  Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλοντας χυδαία παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ έχει ως εξής:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τόσο για non covid όσο και για covid ασθενείς. Ζητάμε για ακόμη μία φορά και με κατεπείγουσες διαδικασίες την πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ covid δεν αποτελεί λύση. Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί λύση αλλά είναι επικίνδυνη πρακτική να βαφτίζονται ΜΕΘ κλίνες που ΔΕΝ είναι ΜΕΘ (καρδιοχειρουργικές ανανήψεις, μονάδες εμφραγμάτων, χειρουργικές αίθουσες).

Επισημαίνουμε ότι η ανάγκη είναι τεράστια! Οι αναμονές είναι μεγάλες! Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους. Οι γιατροί διασωληνώνουν τους ασθενείς όταν χρειάζεται με καθαρά ιατρικά κριτήρια χωρίς επιλογή. Αμέσως μετά τη διασωλήνωση καταχωρούν on line προς τους αρμοδίους αίτημα για διακομιδή του ασθενούς σε ΜΕΘ. Από εκεί και πέρα η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι θέμα των αρμοδίων και όχι των γιατρών»