Πανδημική ρελάνς από μεταλλάξεις που θα προκύψουν, όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, φοβάται ο διευθυντής του τμήματος Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός σύμφωνα με τον καθηγητή, όμως το δυσμενές αυτό σενάριο δεν θα ευοδωθεί πιθανότατα. Εξάλλου, ήδη οι φαρμακευτικές προετοιμάζονται, είτε με την επικαιροποίηση των εμβολίων, είτε με το ενδεχόμενο τρίτης, αναμνηστικής, δόσης.

Ο καθηγητής, διαβλέπει όμως και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το οποίο θα πλήξει όσους δεν είναι εμβολιασμένοι και ενδεχομένως και τα παιδιά για τα οποία δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός ακόμη, καθώς τώρα διενεργούνται οι κλινικές μελέτες για παιδιά από 6 – 16 ετών.

Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει τις δραματικές επιπτώσεις του τρέχοντος κύματος ή των προηγουμένων, καθώς αφορά μικρότερες ομάδες πληθυσμού και άτομα συνήθως κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακή συνέντευξη ασφαλιστικής εταιρίας και αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων, στην οποία αναφέρεται το in.gr, η πιο επικρατούσα μετάλλαξη, το βρετανικό στέλεχος, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί διασπείρεται κατά 30-90% περισσότερο απ΄ότι το αρχικό στέλεχος, ενώ έχει θνητότητα κατά 30-50% μεγαλύτερη. Αν και το ποσοστό αυτό δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, γιατί οι μελέτες έχουν γίνει με επισφαλή δεδομένα στη δειγματοληψία.

Επισημαίνοντας ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, σημείωσε ότι περιστατικά θρόμβωσης έχουν καταγραφεί εκτός από το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, όμως το θέμα δεν εξετάστηκε γιατί δεν τέθηκε θέμα από κράτος – μέλος της Ε.Ε. ενώ το FDA δεν το αξιολόγησε γιατί ο αριθμός των θρομβώσεων ήταν ελάχιστος σε σχέση με τα εκατομμύρια των εμβολιασθέντων. Όσο για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπου τα περιστατικά ήταν 30 σε πάνω από 17 εκ. εμβολιασμούς, δεν επιβεβαιώθηκε ο μηχανισμός με τον οποίο συνέβησαν τα περιστατικά, ούτε και αποκλείσθηκε όμως.close

Σχεδόν απόλυτη προστασία

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, τα εμβόλια παρέχουν αποτελεσματική προστασία, καθώς ενεργοποιούνται αντισώματα και κύτταρα μνήμης μετά τον εμβολιασμό, και για το εμβολίο της Pfizer διαπιστώθηκε ότι το 99% των εμβολιασθέντων είναι προστατευμένοι, όπως και το 95% των εμβολιασθέντων με το αντίστοιχο της AstraZeneca, ακόμη και στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Το εμβόλιο σταματά δε, την μετάδοση του ιού, μειώνοντας την πιθανότητα διασποράς μόλις στο 10-15%, διότι αν κολλήσει κάποιος τον ιό, μένει με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, μια ελάχιστη ποσότητα στη μύτη και το στόμα.

Προβλέποντας ότι η πανδημία θα τελειώσει όταν εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού, ο κ. Μόσιαλος, σημείωσε ότι έχει σημασία να διενεργηθεί μια επιδημιολογική μελέτη ώστε να γνωρίζουμε πόσος πληθυσμός έχει νοσήσει, ο οποίος και θα προστεθεί στον αριθμό όσων ανοσοποιήθηκαν με το εμβόλιο.