Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε το γνωστό Αγγειοχειρουργό, Φώτη Μήλα, και μίλησαν για τον Διαβήτη και την Ισχαιμία κάτω άκρων. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου περιφερικών αρτηριών λόγω της μειωμένης ροής του αίματος (ισχαιμία). Ο γιατρός μας ενημερώνει για αυτό το σημαντικό ζήτημα υγείας!

Κύριε Μήλα, πώς σχετίζεται ο Διαβήτης με την Ισχαιμία των κάτω άκρων;

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου εμφανίζεται η ισχαιμία των κάτω άκρων, όπου η παροχή αίματος στο πόδι είναι τόσο χαμηλή, ώστε να έχουμε πόνο κατά την ακινησία και κυρίως την νύχτα. Μάλιστα, η ισχαιμία των κάτω άκρων είναι από τις πιο σοβαρές μορφές περιφερικής αρτηριακής νόσου. Ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά έντονος με αποτέλεσμα να διαταράξει τον ύπνο του πάσχοντος ατόμου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα και απώλεια του μέλους.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την Κρίσιμη Ισχαιμία;

Κρίσιμη ισχαιμία θεωρείται σε ασθενείς με πόνο των κάτω άκρων στην ανάπαυση ή και νεκρωτικές βλάβες δέρματος άκρου ποδός. Τα συμπτώματα σε ασθενείς με κρίσιμη ισχαιμία μπορούν να ποικίλουν από πόνο στη γάμπα σε ηρεμία, έως σοβαρότερα έλκη και γάγγραινα του ποδιού.
Ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο για την εκδήλωση κρίσιμης ισχαιμίας του ποδιού εμφανίζουν οι ασθενείς με διαβήτη εξαιτίας της βλάβης των αγγείων τους αλλά και των περιφερικών νεύρων και αρθρώσεων. Το τελευταίο οδηγεί τους διαβητικούς ασθενείς να μην αισθάνονται τον πόνο και να αναπτύσσουν έλκη σε σημεία συμπίεσης του δέρματος εξαιτίας των αλλοιώσεων της μορφολογίας του ποδιού τους.

Τι ακριβώς είναι η ισχαιμία των κάτω άκρων;

Ως ισχαιμία κάτω άκρων ορίζεται η μείωση ή διακοπή της ροής του αίματος στα κάτω άκρα, λόγω κάποιας βλάβης ή απόφραξης στις αρτηρίες που το τροφοδοτούν. Πρόκειται για μία επικίνδυνη κατάσταση που ειδικά στα τελευταία στάδια της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε γάγγραινα ή απώλεια του μέλους που πάσχει.

Τα σημαντικότερα αίτια εμφάνισης ισχαιμίας είναι τα εξής:

  • Χρόνια στένωση των αρτηριών των άκρων
  • Θρόμβωση
  • Τραυματισμός αγγείων
  • Σύνδρομο διαμερίσματος (μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση της πίεσης μέσα στους μύες συνήθως σε τραυματισμούς)
  • Αρτηριακή εμβολή

Ποια είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ισχαιμία των κάτω άκρων;

Τα συμπτώματα της ισχαιμίας των κάτω άκρων αναπτύσσονται σταδιακά, μέσα σε μήνες ή ακόμη και χρόνια. Συχνότερα, το ένα άκρο έχει περισσότερα συμπτώματα από το άλλο. Στα αρχικά στάδια, η παροχή αίματος στον ιστό των ποδιών μπορεί να είναι επαρκής κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, αλλά όχι κατά τη διάρκεια βάδισης. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις γάμπες κατά τη βάδιση, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του περπατήματος και μπορεί να είναι απότομος
  • συμβαίνει κατά το περπάτημα σε ανηφόρα ή σε χαμηλές θερμοκρασίες
  • μειώνεται κατά την ξεκούραση και εξαφανίζεται σε μερικά λεπτά.

Άλλα συμπτώματα της ισχαιμίας μπορεί να είναι τα χλωμά και κρύα πόδια, καθώς και τραύμα ή πληγή στα κάτω άκρα που δεν επουλώνεται.

Πώς πραγματοποιείται η αντιμετώπιση της ισχαιμίας;

Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της ισχαιμίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών και τη μείωση της θνητότητας.

Σε αυτό το στάδιο οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και ίσως επέμβαση επαναιμάτωσης από αγγειοχειρουργό.
Η διαχείριση και αντιμετώπιση της ισχαιμίας αποτελεί πρόκληση για τον αγγειοχειρουργό.  Αρχικά, ο αγγειοχειρουργός θα πρέπει να αξιολογήσει την βαρύτητα της ισχαιμίας και να προσδιορίσει το εάν η ισχαιμία είναι θρομβωτικής ή εμβολικής αιτιολογίας και ανάλογα να αντιμετωπίσει τη συνολική κατάσταση του ασθενούς.

Γιατρέ, μπορείτε να μας μιλήσετε για την αντιμετώπιση της ισχαιμίας με αγγειοπλαστική ενδοαγγειακά;

Η διαδερμική ενδαρτηριακή αγγειοπλαστική είναι η μέθοδος που με τη χρήση ειδικών καθετήρων αποσκοπεί στη διάταση των αγγειακών στενώσεων και διάνοιξη φραγμένων αγγείων με σκοπό την αύξηση της ροής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή. Κατά την αγγειοπλαστική με stent, με ειδικούς καθετήρες φτάνουμε στο σημείο της απόφραξης μιας αρτηρίας και με ειδικούς ενδοαγγειακούς νάρθηκες (stent) ή διαστολή με μπαλόνι, ξανανοίγουμε την αρτηρία που έχει αποφραχθεί. Η αγγειοπλαστική μπορεί να γίνει από την κοιλιακή αορτή, τις λαγόνιες έως τις αρτηρίες των κάτω άκρων.

Τι είναι αυτό που σας προσέφερε η εξέλιξη των ενδοαγγειακών τεχνικών;

Η εξέλιξη των ενδοαγγειακών τεχνικών οδήγησε την ενδοαγγειακή θεραπεία να είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής με το χειρουργικό bypass να ενδείκνυται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών.
Μεταξύ άλλων, οι σύγχρονες ενδοαγγειακές τεχνικές, αυτές, περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών μπαλονιών αγγειοπλαστικής με επικάλυψη φαρμάκου (DEB) που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της πλάκας, την τοποθέτηση αντίστοιχων stents, τη διαδερμική αφαίρεση της πλάκας μέσω ενός αθηροτόμου ή ακόμα και την αντιμετώπιση των επασβεστώσεων με ειδικά μπαλόνια αγγειοπλαστικής.

Τέλος, πώς αντιμετωπίζεται η ισχαιμία με χορήγηση προσταγλανδίνης lomedin;

Κατά την αντιμετώπιση της ισχαιμίας, ο βασικός στόχος είναι η μείωση των παραγόντων κινδύνου. Οι ασθενείς θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, και εάν πάσχουν από διαβήτη ή υπέρταση, να είναι ελεγχόμενα. Όσον αφορά στη χορήγηση φαρμάκων, βάσει μελετών, μερικά φάρμακα έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία ότι φάρμακα, όπως η προσταγλανδίνη, που χορηγούνται με διαλείπουσα ενδοφλέβια καθημερινή έγχυση, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, βελτιώνουν την περιφερική αρτηριακή αιμάτωση, μειώνουν τον πόνο κατά την ανάπαυση, βελτιώνουν τη θεραπεία του έλκους και φαίνεται να μειώνουν κατά πολύ την πιθανότητα ακρωτηριασμού σε ασθενείς με χρόνια ισχαιμία των κάτω άκρων.