Σημαντικές εξελίξεις (και εκπλήξεις) επεφύλασσε η τελευταία ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, ενόψει των εκλογών της 27ης Μαρτίου.

Χθες βράδυ (16/3) εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και αίφνης εμφανίστηκαν οι παλιοί διεθνείς Χαριστέας, Δ. Παπαδόπουλος, Καφές, Ανατολάκης, ως υποψήφιοι για την Ε.Ε αλλά και νέος υποψήφιος πρόεδρος.

Κατ’ αρχήν πρώτη έκπληξη το γεγονός πως υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ, πέραν του Θοδωρή Ζαγοράκη, κατέρχεται και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Βοιωτίας, Κωνσταντίνος Νίκας.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες εκπλήξεις, που προφανώς αποδίδονται σε χειρισμούς του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ανοιχτά το τελευταίο διάστημα τάχθηκε υπέρ της ανατροπής των σημερινών συσχετισμών εντός ΕΠΟ.

Ειδικότερα εμφανίστηκαν 6 νέες υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής για μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, πέραν των 11 που ήταν ήδη εδώ και μέρες γνωστό ότι θα είναι υποψήφιοι.

Τα 6 αυτά πρόσωπα είναι: Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Άγγελος Χαριστέας (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Κέρκυρας), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Ρεθύμνου), Γιώργος Ανατολάκης (πρόεδρος ΕΠΣ Πειραιά), Παντελής Καφές (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Λασιθίου), ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χανίων, Κώστας Κωνσταντινίδης, καθώς και η Βίκυ Δημητρακοπούλου (σύζυγος του προέδρου της ΕΠΣ Ηλείας Άρη Κουλούρη)!

Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να έχουν τη στήριξη των δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών στην ΕΠΟ. Δυνάμεις που εκφράζονται κυρίως μέσω του Ολυμπιακού και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την Εκτελεστική Επιτροπή, που φέρονται να απολαμβάνουν την στήριξη της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, είναι οι 11 ήδη γνωστοί, που με τα σημερινά δεδομένα είναι και τα φαβορί για να εκλεγούν.

Πρόκειται για τους: Π. Δημητρίου, Τ. Παπαχρήστο, Αγγ. Δανιήλ, Κλ. Τζαφέρη. Κ. Φύτρα, Λ. Θωμαϊδη, Στ. Αντωνίου. Γ. Χατζησαρόγλου, Δ. Μπουχλαριώτη, Δ. Κουπτσίδη και Μ. Γαβριηλίδη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ είναι συνολικά 17:

11 μέλη προερχόμενα από τις Ενώσεις
4 μέλη προερχόμενα από την Super League, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της λίγκας (αυτή τη στιγμή οι τέσσερις είναι οι Μπουτσικάρης, Ασλανίδης, Μ. Γκαγκάτσης και Τ. Αγραφιώτης)
1 μέλος ο πρόεδρος της Super League 2 / Football League (Λεουτσάκος)
-και ο πρόεδρος της ΕΠΟ

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων εξέπνευσε το βράδυ της Τρίτης (16/3) ενώ στις 21/3 θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από την εκλογική επιτροπή.

Η αιφνιδιαστική υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Νίκα για την προεδρία είναι εμφανές ότι ήρθε ως απάντηση της πλευράς ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στον Λευτέρη Αυγενάκη.

Κι αυτό γιατί βάσει των όσων διαλαλεί ο υφυπουργός Αθλητισμού, η υποψηφιότητα των Χαριστέα, Παπαδόπουλου, Καφέ, Ανατολάκη για την Εκτελεστική Επιτροπή είναι αποτέλεσμα δικών του ενεργειών.

Επίσης  υπάρχει έντονη φημολογία σύμφωνα με την οποία μπορεί να υπάρξει κώλυμα στην υποψηφιότητα Ζαγοράκη, οπότε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η περίπτωση Νίκα  προσφέρει κάλυψη ώστε να μην αναβληθούν ξανά οι εκλογές.

Υπενθυμίζεται (κι έχει ενδιαφέρον το πώς καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα), ότι το Σάββατο 13 Μαρτίου, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΣ Βοιωτίας αναρτήθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Πρόεδρος (Νίκας) και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Σ. Βοιωτίας στηρίζουν τον Θοδωρή Ζαγοράκη στην Υποψηφιότητά του, για την Προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Του ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο σε αυτό το δύσκολο έργο που θα αναλάβει. Θα είμαστε δίπλα του να βοηθήσουμε ώστε το Ελληνικό ποδόσφαιρο να ανέβει στα Ευρωπαϊκά πρότυπα εκεί που του αξίζει!!!».

Με βάση τα παραπάνω παραμένουν (δυστυχώς) επίκαιρα τα ερωτήματα που τέθηκαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υποψηφιότητα Ζαγοράκη.

Είναι προφανές πως στις πλάτες του Ελληνικού ποδοσφαίρου για μία ακόμη φορά παίζονται παιχνίδια με πολιτικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο, πόλεμος εξουσίας και αρρωστημένων εντυπώσεων.

Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται από πουθενά πως η ελπίδα που δημιουργεί η παρουσία του Θ. Ζαγοράκη για επανεκκίνηση και πρόοδο συνολικά του λαοφιλέστερου αθλήματος, θα στεφθεί με επιτυχία.

Ενδεικτικά παραθέτουμε το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι κ.κ. Μαρινάκης και Αλαφούζος από  τα μέσα που έχουν την ιδιοκτησία τους.

Διότι θεωρητικά οι big4 (Ολυμπιακός, ΠΑΟ,ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) στηρίζουν για πρόεδρο τον Θοδωρή Ζαγοράκη, ωστόσο η πλευρά ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν θέλει επ’ ουδενί να απολέσει τον έλεγχο της ΕΠΟ, η δε πλευρά Ολυμπιακού και ΠΑΟ βλέπουν ότι θα υποστηρίξουν κάτι που και πάλι θα κουμαντάρεται από τους ανταγωνιστές τους.

Το ρεπορτάζ του Mega

«Η ευκαιρία το ελληνικό ποδόσφαιρο να αλλάξει σελίδα φαίνεται ότι ποδηγετείται. Η κάθαρση για την οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις FIFA και UEFA και με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον Θοδωρή Ζαγοράκη, φαίνεται ότι σκοντάφτει στις δυνάμεις του παρασκηνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις εκλογές της ΕΠΟ που είναι προγραμματισμένες για τέλος του μήνα, φέρεται να έχει ήδη διασφαλιστεί η εκλογή μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα ελέγχονται μόνο από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Οι οποίες ουσιαστικά θα ελέγχουν με αυτόν τον τρόπο τα πάντα!

Όπως ήδη διαφημίζουν, παρά την ολιστική μελέτη και τη δηλωθείσα από τον πρωθυπουργό βούληση της κυβέρνησης να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα συνεχίσουν να ελέγχουν μονοπωλιακά την Ομοσπονδία.

Οι δυο τους, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει ότι θα αναδείξουν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η ΑΕΚ εμφανίζεται ότι θα έχει 7 μέλη συμβουλίου προσκείμενα σε εκείνη και ο ΠΑΟΚ άλλα πέντε, επομένως και την πλειοψηφία στην εκτελεστική επιτροπή, που παίρνει τις αποφάσεις.

Μάλιστα, την ίδια αναλογία εκπροσώπησης φέρονται να έχουν συμφωνήσει και για όλες τις επιτροπές και καίριες θέσεις της ΕΠΟ! Ακριβώς την ίδια αναλογία δυνάμεων που έχει και σήμερα η Ομοσπονδία. Η τοξική ΕΠΟ.

Τι ελέγχει η Ομοσπονδία; Τους διαιτητές που θα κληθούν αύριο να καθορίσουν τις εξελίξεις με τις αποφάσεις τους. Οι πειθαρχικές επιτροπές καθορίζουν τις τιμωρίες όλων όσων συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο. Αποφάσεις που ρυθμίζουν κάθε πτυχή του οργανωμένου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Οι μεθοδεύσεις, προκαλούν εύλογα ερωτήματα και καθιστούν άνευ ουσίας την νέα προσπάθεια για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, εάν δεν αλλάξουν άμεσα οι συσχετισμοί.

* Με διακοσμητικό ρόλο ο Θοδωρής Ζαγοράκης

* Αδυναμία λήψης αποφάσεων

* ΕΠΟ υπό τον έλεγχο δυο μόνο ομάδων

* Ομολογία αδυναμίας της πολιτείας για αλλαγή σελίδας

Καθιστούν την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Ζαγοράκη για πρόεδρο της ΕΠΟ, καθαρά διακοσμητικού χαρακτήρα. Καθώς ακόμη κι αναλάβει την προεδρία, δεν θα είναι σε θέση να λάβει καμία κρίσιμη απόφαση ή πρωτοβουλία. Αφού το συμβούλιο θα ελέγχεται αποκλειστικά από δύο ομάδες.

Θα αποδεχθεί δηλαδή το κράτος ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια ισορροπημένη διοίκηση, με καθαρά άφθαρτα μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, όπου όλες οι δυνάμεις των Big-4 θα εκπροσωπούνται ισομερώς και ισότιμα, ώστε πράγματι να αλλάξει σελίδα το ελληνικό ποδόσφαιρο;

* Θα δεχθεί μία “άνευρη” θέση ο Θοδωρής Ζαγοράκης;

* Θα δεχθεί να γίνει “μαριονέτα”;

* Πώς μένουν εκτός της διοίκησης μέλη της “χρυσής” ομάδας του 2004;>>

Θα αποδεχθεί να γίνει «μαριονέτα» ο Ζαγοράκης, που αποτελεί κυβερνητική επιλογή, από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό ποδόσφαιρο;

Πώς είναι δυνατόν να δίνεται ισχύς σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν το σπορ και να μένουν έξω από τη διοίκηση της ΕΠΟ προσωπικότητες της Εθνικής του 2004, όπως οι Νικοπολίδης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Παπαδόπουλος, Χαριστέας και άλλοι.

Η ώρα μηδέν του ελληνικού ποδοσφαίρου έφτασε. Και πλέον, όλοι, Κυβέρνηση, ομάδες, παράγοντες- πρέπει να πάρουν σοβαρές αποφάσεις και να αφήσουν στο παρελθόν τον σκοταδισμό και τις σκιές του παραποδοσφαίρου».

Και ο ΣΚΑΪ του Αλαφούζου (που επικαλείται και ρεπορτάζ του in.gr συμφερόντων Μαρινάκη)

«Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται για μια ακόμη φορά η περίφημη εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις εκλογές της ΕΠΟ που είναι προγραμματισμένες για τέλος του μήνα, έχει  ήδη διασφαλιστεί η εκλογή μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα ελέγχονται μόνο από τις ομάδες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ όπως ήδη διαφημίζουν εκπρόσωποι των δυο συγκεκριμένων ομάδων.

Με αυτό τον τρόπο, ο νέος πρόεδρος Θεόδωρος Ζαγοράκης που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του σε συνάντηση που είχε  με τον πρωθυπουργό, θα έχει καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα χωρίς να είναι σε θέση να λάβει καμία κρίσιμη απόφαση ή πρωτοβουλία.

Οι μεθοδεύσεις για την ανάδειξη των νέων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής εκ των οποίων οι 7 από τους 11 είναι ήδη μέλη της ΕΠΟ, προκαλούν ευλόγα ερωτηματικά  και καθιστούν γράμμα κενό την νέα προσπάθεια για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του In.gr,

“Οι δυνάμεις της εξυγίανσης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, διαφημίζουν δημόσια ότι παρά την ολιστική μελέτη και την δηλωθείσα από τον πρωθυπουργό βούληση της κυβέρνησης να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα συνεχίσουν να ελέγχουν μονοπωλιακά και παρα-ποδοσφαιρικά την ΕΠΟ.

Οι δυο τους, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν συμφωνήσει (μεταξύ τους και αυτό αρκεί) ότι θα αναδείξουν στην Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΕΠΟ η ΑΕΚ  έξι (6)  συμβούλους (Π. Δημητρίου, Τ. Παπαχρήστος, Λ. Θωμαΐδης, Αγγ. Δανιήλ, Κλ. Τζαφέρης και Κ. Φύτρας) συν τον Λεωνίδα Λεουτσάκο (επίσης απόλυτα προσκείμενος στην ΑΕΚ) και ο ΠΑΟΚ πέντε (5) συμβούλους (Στ. Αντωνίου, Γ. Χατζησαρόγλου,, Δ. Κουπτσίδης, Μ. Γαβριηλίδης και Δ. Μπουχλαριώτης). Την ίδια αναλογία εκπροσώπησης φέρονται να έχουν συμφωνήσει και για όλες τις επιτροπές και καίριες θέσεις της ΕΠΟ.

Δεν θα ξαναπούμε πόσο παράνομο και αθέμιτο είναι δύο ομάδες να περηφανεύονται ανοιχτά ότι ελέγχουν απόλυτα (άραγε με ποιες μεθόδους και μηχανισμό, ίσως απαντήσει η Δικαιοσύνη κάποια στιγμή σε αυτό κ. Τσιάρα; Άλλωστε είναι γνωστές δημοσίως οι ποινικές προεκτάσεις αυτών των υποθέσεων) το εκλογικό αποτέλεσμα και την ίδια την ΕΠΟ.

Τι ανήκει στην ΕΠΟ μεταξύ άλλων;  Οι διαιτητές που θα κληθούν αύριο να καθορίσουν τον πρωταθλητή της σεζόν, ποιος θα παίξει Ευρώπη, ποιος θα ανεβεί, ποιος θα πέσει κλπ . Οι πειθαρχικές επιτροπές που καθορίζουν τις τιμωρίες όλων όσων συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο. Οι αποφάσεις που ρυθμίζουν κάθε πτυχή του οργανωμένου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Όμως αυτό που θα πούμε είναι ότι ο «Μανωλιός δεν έβαλε καν τα ρούχα αλλιώς» καθώς η σημερινή δυναμική στην ΕΕ της ΕΠΟ, είναι έξι (6) σύμβουλοι της ΑΕΚ και έξι (6) σύμβουλοι του ΠΑΟΚ.

Ακριβώς την ίδια δυναμική είχε η ΕΕ και στις 25 Φεβρουαρίου 2020 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε επί λέξει με τρόπο ξεκάθαρο ενώπιον FIFA και UEFA ότι:

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να «καθαρίσουμε» το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό. Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε».

Τι μεσολάβησε από τότε;

Παρελήφθη μια ολιστική μελέτη, η οποία δεν έχει ξεκινήσει καν να υλοποιείται.

Ο Θ. Ζαγοράκης δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία της ΕΠΟ.

Ποιας ΕΠΟ;

Της ΕΠΟ που όλη της η Εκτελεστική Επιτροπή, θα παραμείνει με τα ίδια «βαρίδια» που υπάρχουν και σήμερα. Όχι μόνο σε επίπεδο δυναμικής (σε ποια ομάδα «ανήκει» ο κάθε συμβουλος) αλλά ακόμα και σε επίπεδο προσώπων, οι 7 από τους 11 συμβούλους είναι ακριβώς οι ίδιοι με τους σημερινούς ( Π. Δημητρίου, Λ. Θωμαΐδης, Τ. Παπαχρήστος , Στ. Αντωνίου, Γ. Χατζησαρόγλου,, Δ. Κουπτσίδης και Μ. Γαβριηλίδης)!

Έτσι καθαρίζει μια και καλή το ελληνικό ποδόσφαιρο, κ. Γεραπετρίτη;

Μήπως έτσι αναβαθμίζεται, κ. Αυγενάκη;

Η υποψηφιότητα Ζαγοράκη που εμφανίζεται ως δήθεν κοινής αποδοχής από τους Big-4, τι ακριβώς σημαίνει κ. Δημητριάδη;

Σε τι συνίσταται ένας πρόεδρος κοινής αποδοχής που οι δυο από τους τέσσερις που φέρονται να τον στηρίζουν δεν έχουν καμία εκπροσώπηση στο όργανο που ελέγχει πλήρως τον πρόεδρο;

Και για να το παραλληλίσουμε και πολιτικά, πώς θα μπορούσε ένας πρωθυπουργός να κυβερνήσει αν δεν ήλεγχε το Υπουργικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλετική του ομάδα;

Θα αναβαθμιστεί το ποδοσφαιρικό προϊόν με την τοποθέτηση προέδρου που θα εμφανίζεται ως κοινής αποδοχής για να μπορεί να νομιμοποιεί στην φίλαθλη κοινή γνώμη, καλύτερα από τους Γραμμένους και τους Ψαρόπουλους, τα σκάνδαλα και τα εκτρώματα που έρχονται;

Αν ούτε το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει μια ισορροπημένη διοίκηση με καθαρά άφθαρτα μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ όπου όλες οι δυνάμεις των Big-4 θα εκπροσωπούνται ισομερώς και ισότιμα, ώστε πράγματι να αλλάξει σελίδα το ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε μάλλον δυο δρόμοι έμειναν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είτε η κυβέρνηση να αφήσει την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να κάνουν ανενόχλητοι τις μοιρασιές τους, πλην όμως αναλαμβάνοντας το κόστος απέναντι σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους ότι όχι μόνο δεν καθάρισαν το ποδόσφαιρο, επιτρέποντας αυτές τις μεθοδεύσεις, αλλά δυστυχώς πήγαν ένα βήμα παρακάτω, τις νομιμοποίησαν! Και φυσικά ο Ζαγοράκης να είναι αποφασισμένος για χάρη των συμφερόντων της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ να γίνει Γραμμένος…

Είτε να δηλώσουν ότι απέτυχαν να καθαρίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι ο Ζαγοράκης, στην ουσία όχι μόνο δεν είναι κοινής αποδοχής αλλά δεν θα μπορεί να «κουνηθεί» χωρίς την έγκριση του Τίγρη και του Ιβάν.

Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Και η ώρα των τελικών αποφάσεων είναι… χθες!»

Γίνεται αντιληπτό ότι οι ημέρες ως τις εκλογές της 27ης Μαρτίου θα είναι γεμάτες διεργασίες (υπόγειες επί το πλείστον), «απειλές», μηχανορραφίες, «ταξίματα» και γενικώς «ομορφιές», απ’ αυτές που συντελούνται χρόνια τώρα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με την βασιλεία του παρασκηνίου